NejRecept.cz Část dne Oběd Hovězí vídeňský guláš. S tímto receptem bude maso dokonale křehké.
Hovězí vídeňský guláš. S tímto receptem bude maso dokonale křehké.
Hovězí vídeňský guláš. S tímto receptem bude maso dokonale křehké.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Michaela Žítková

U mě byl dnes k obědu vídeňský guláš s vařenými bramborami a pažitkou. Tento výborný sytý pokrm nikdy nezklame, takže je vhodnou volbou vždy, když nevím, co bych vařila. Autor: Michaela Žítková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.11.2024

Hovězí vídeňský guláš. S tímto receptem bude maso dokonale křehké.

U mě byl dnes k obědu vídeňský guláš s vařenými bramborami a pažitkou. Tento výborný sytý pokrm nikdy nezklame, takže je vhodnou volbou vždy, když nevím, co bych vařila. Autor: Michaela Žítková

20 min
Čas přípravy
150 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
hovězí kližka
400 – 600 g
cibule
150 g
sádlo nebo řepkový olej
1 lžíce
mletá paprika
2 stroužky
česnek
1 lžíce
rajčatový protlak
2 lžíce
gulášové koření
podle potřeby
voda nebo vývar
podle potřeby
pažitka
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
150 min
Čas vaření

Aby guláš chutnal co nejlépe, je důležité vybrat správné maso. Já mám nejraději hovězí, které po zhruba dvou hodinách vaření změkne, takže se při jídle doslova rozpadá v ústech.

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle nebo oleji dozlatova.
  2. Cibuli zaprášíme mletou paprikou, důkladně promícháme a chvíli opékáme.
  3. Hovězí maso očistíme, nakrájíme a vložíme do hrnce k cibuli.
  4. Jakmile je maso lehce opečené, přidáme gulášové koření. Pokud ho nemáme, nahradíme ho kombinací majoránky, drceného kmínu, citronové kůry nebo kapkou octa, černým mletým pepřem a solí.
  5. Do hrnce přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, důkladně promícháme a necháme chvíli dusit.
  6. Směs nakonec zalijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme pokličkou a dusíme 2 až 3 hodiny. Já měla maso měkké zhruba po 2,5 hodině.

K guláši lze podávat různé přílohy. U nás doma preferujeme vařené brambory, ale vyzkoušet můžete i kynutý knedlík. Hotový pokrm následně ještě ozdobíme čerstvou pažitkou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář