Hrníčková vánočka s jednoduchým zaplétáním

Dostala jsem chuť na vánočku a řeknu vám, že byla tak silná, že jsem ji musela hned po minutou i připravit. Zadělala jsem těsto, nechala kynout, upletla a upekla. A hlavně jsem nevydržela ani do úplného vychladnutí a jedla jsem ji horkou. Autor: Karambola

Přidal:, 12.7.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Vánočka, Vánoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Hrníčková vánočka s jednoduchým zaplétáním

Suroviny

1 hrnek = 250 ml
3 hrnkyhladká mouka
1 hrnekteplé mléko
1 kostkadroždí
5 PLkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
10 PLrozpuštěné máslo
špetkasůl
2 ksžloutky
podle chutirozinky

Postup přípravy

  1. Do teplého mléka přidáme vanilkový a kr. cukr, zamícháme, přidáme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Všechny ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se pěkně odděluje od stěn misky. Pokud je třeba, přidejte více mouky (záleží na kvalitě mouky, jak mnoho saje tekutinu).
  3. Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 stejné části, které zpracujeme na stejně dlouhé prameny. Uložíme je k sobě a vrch spojíme. Zapleteme vánočku a přendáme ji na papírem vyložený plech na pečení. Zapletala jsem způsobem vždy krajní přes dvě prameny přeložit. Návodů je mnoho, každý si musí najít ten svůj.
  5. Necháme kynout asi půl hodinu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů asi půl hodinu. Necháme vychladnout na mřížce a podáváme.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.