Hrníčková vánočka s jednoduchým zaplétáním
Dostala jsem chuť na vánočku a řeknu vám, že byla tak silná, že jsem ji musela hned po minutou i připravit. Zadělala jsem těsto, nechala kynout, upletla a upekla. A hlavně jsem nevydržela ani do úplného vychladnutí a jedla jsem ji horkou. Autor: Karambola
Přidal: Karambola, 12.7.2019
Kategorie: Vánočka, Vánoce, Sváteční pečení
Čas přípravy:
Čas vaření:
SUROVINY
1 hrnek = 250 ml
3 hrnkyhladká mouka
1 hrnekteplé mléko
1 kostkadroždí
5 PLkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
10 PLrozpuštěné máslo
špetkasůl
2 ksžloutky
podle chutirozinky
- Do teplého mléka přidáme vanilkový a kr. cukr, zamícháme, přidáme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek.
- Všechny ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se pěkně odděluje od stěn misky. Pokud je třeba, přidejte více mouky (záleží na kvalitě mouky, jak mnoho saje tekutinu).
- Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 stejné části, které zpracujeme na stejně dlouhé prameny. Uložíme je k sobě a vrch spojíme. Zapleteme vánočku a přendáme ji na papírem vyložený plech na pečení. Zapletala jsem způsobem vždy krajní přes dvě prameny přeložit. Návodů je mnoho, každý si musí najít ten svůj.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Hrnčeková vianočka s jednoduchým zapletaním.
Výborný recept. Vánočka super. Akorát s tím pletemím je to horší. Fotka je moje.
praxe naberete :) děkujeme za fotku