Hrnkový jablečný koláček našich babiček

Darmo, babičky věděli péct ty nejlepší sladké koláčky. I když se zdá, že koláček může být suchý, opak je pravdou. Nakrájená jablka jsou v tomto koláčku to nejlepší. Krásně křupou pod zubamy a v kombinaci s nasekanými oříšky je to dobrůtka. Někdy přidávám různé druhy ořechů, například vlaššské a lískové a někdy, když mám doma rozinky, přidám i ty. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 15.11.2017
Kategorie: Moučníky
Hrnkový jablečný koláček našich babiček

Suroviny

3 ksjablka na kostičky
5 ksvajec
1/2 hrnkunasekaných ořechů
1 a 1/2 hrnkukr. cukr
2 hrnkyhladká mouka
1 lžičkaskořice
1 lžičkasody
1 hrnekolej
1 hrnekmléko

Postup přípravy

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny a potom přidáme olej a mléko.
  2. V misce jsme si smíchali mouku, kterou jsme předem dva krát prosáli s nasekanými oříšky, skořicí, jedlou sodou. Přidáme k vyšlehané pěně a na závěr zamícháme i na kostičky nakrájená jablka.
  3. Takto připravené těsto vylijeme na plech, který jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu. Pro jistotu sledujeme, každá trouba peče jinak.
  5. Upečený a vychladlý koláček ještě posypeme moučkovým cukrem.