NejRecept.cz Dezerty Koláče Hrnkový makový koláč s citronem. Rychlý recept, na který nepotřebujete váhu ani odměrky.
Hrnkový makový koláč s citronem. Rychlý recept, na který nepotřebujete váhu ani odměrky.
Hrnkový makový koláč s citronem. Rychlý recept, na který nepotřebujete váhu ani odměrky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Makový koláč s citronem a šlehačkou je na svátky jako stvořený. Výborný je na spotřebování máku, který jsme používali při pečení vánočních koláčů. Jeho nadýchané těsto doplňuje krémová vrstva a citronový sirup, díky kterým není příliš sladký.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.12.2024

Hrnkový makový koláč s citronem. Rychlý recept, na který nepotřebujete váhu ani odměrky.

Makový koláč s citronem a šlehačkou je na svátky jako stvořený. Výborný je na spotřebování máku, který jsme používali při pečení vánočních koláčů. Jeho nadýchané těsto doplňuje krémová vrstva a citronový sirup, díky kterým není příliš sladký.

30 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce
1 hrnek
krystalový cukr
1 hrnek
mléko
2/3 hrnku
olej
1 a 1/2 hrnku
mouka
1 hrnek
krupice
2/3 hrnku
celý mák
1 bal.
prášek do pečiva

Citronový sirup:

1 hrnek
krystalový cukr
1 a 1/2 hrnku
voda
1/2 ks
citron (šťáva z něj)

Šlehačková vrstva:

2 bal.
smetana ke šlehání (33 %)

Na dohotovení:

podle potřeby
celý mák
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Tento makový dezert si zamilujete nejen pro jeho skvělou chuť, ale také pro snadnou přípravu a univerzálnost – hodí se na běžné dny i slavnostně prostřené stoly. Pokud nemáte rádi citronovou příchuť, můžete citronový sirup zcela vynechat.

  1. Vejce důkladně vyšleháme s cukrem a za stálého míchání přilijeme nejprve mléko a poté olej.
  2. V druhé míse smícháme všechny zbývající suché suroviny a postupně je přidáme k mokrým.
  3. Plech o rozměrech 25 × 35 cm vyložíme pečicím papírem. Nalijeme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečeme 25 minut.
  4. Hotový koláč přelijeme citronovým sirupem, který připravíme tak, že smícháme citronovou šťávu, krystalový cukr a vodu. Směs povaříme 3 minuty a následně necháme mírně vychladnout.
  5. Na vychladlý koláč naneseme vyšlehanou smetanu, ozdobíme mákem a dáme alespoň na hodinu do chladu.

Hotový koláč krájejte na menší čtverce nebo obdélníky a podávejte. Místo máku ho můžete ozdobit i mletými ořechy, kokosem, mandlovými plátky nebo čokoládovými hoblinkami. Dokonce, skvěle může vypadat i plátek citronu, který na něj položíte těsně před podáváním.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář