NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Mrkvový dort Hrnkový mrkvový dort s extra krémem z mascarpone, tvarohu a smetany.
Hrnkový mrkvový dort s extra krémem z mascarpone, tvarohu a smetany.
Recept Hrnkový mrkvový dort s extra krémem z mascarpone, tvarohu a smetany.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Zůstalo mi hodně mrkve, proto jsem si řekla, že upeču nadýchaný mrkvový dort s bohatým krémem. V lednici jsem našla kromě tvarohu také mascarpone a smetanu ke šlehání, které se postaraly o skutečně dokonalý výsledek.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.3.2025

Hrnkový mrkvový dort s extra krémem z mascarpone, tvarohu a smetany.

Zůstalo mi hodně mrkve, proto jsem si řekla, že upeču nadýchaný mrkvový dort s bohatým krémem. V lednici jsem našla kromě tvarohu také mascarpone a smetanu ke šlehání, které se postaraly o skutečně dokonalý výsledek.

40 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 hrnky
strouhaná mrkev
1/2 kostky
máslo
1/2 hrnku
olej
1/2 hrnku
med
4 ks
vejce
3 hrnky
hladká mouka
1 hrnek
cukr
1 lžíce
skořice
1 lžička
jedlá soda
hrst
sušené rozinky
hrst
ořechy

Krém:

250 g
mascarpone
250 g
tvaroh
250 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Mrkvový dort je díky medu a skořici příjemně sladký. Krém jsem proto příliš nesladila. Pokud jste však milovníci sladkého, množství cukru můžete v receptu zvýšit. Dokonce krém můžete osladit nejen moučkovým cukrem, ale klidně i jiným sladidlem podle svých preferencí.

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do pěny.
  2. Následně postupně přidáme další ingredience – očištěnou a nastrouhanou mrkev, máslo, olej, med, mouku, skořici, sodu, sušené rozinky a nasekané ořechy. Pro lepší chuť můžete rozinky namočit do vody, rumu nebo sirupu.
  3. Připravené těsto vlijeme do dortové formy a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 40 minut.
  4. Krém: Na nízkých otáčkách vyšleháme v míse mascarpone, tvaroh, smetanu a moučkový cukr.
  5. Hotové těsto necháme vychladnout, rozřízneme ho na polovinu a naplníme 3/4 krému. Zbývající krém naneseme navrch dortu, uhladíme a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice.

Po vychlazení dort nakrájejte a podávejte. Ozdobit ho můžete marcipánovými mrkvičkami, nastrouhanými ořechy nebo čímkoli jiným podle svých vlastních představ. A pokud milujete mrkvový dort, ale vyhýbáte se mouce, vyzkoušejte tuto bezlepkovou verzi.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář