NejRecept.cz Dezerty Koláče Hrnkový recept na svěží borůvkový sen pod smetanovou peřinou
Hrnkový recept na svěží borůvkový sen pod smetanovou peřinou
Hrnkový recept na svěží borůvkový sen pod smetanovou peřinou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Karambola Karambola    ·   9.7.2024

Hrnkový recept na svěží borůvkový sen pod smetanovou peřinou

Letos se mi urodilo borůvek až až. Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem je spatřila na keři. Ráno jsem nelenila, otrhala jsem všechny fialové plody, které jsem našla, a z mého nápadu vznikl tento skvělý koláček, který je se smetanovou vrstvou neodolatelný. Není příliš sladký ani příliš těžký. Takový letní, osvěžující. Autor: Karambola

20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1 hrnek = 300 ml
1 a 1/2 hrnku
zakysaná smetana
3 ks
vejce
1/2 hrnku
olej
1 bal.
vanilkový cukr
1 bal.
citronová kůra
1 hrnek
krystalový cukr
2 hrnky
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
špetka
sůl

Dále:

500 g
borůvky

Smetanová pěna:

2 bal.
smetana ke šlehání
2 bal.
vanilkový cukr
2 bal.
zakysaná smetana
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vajíčka vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, olej a promícháme. Na závěr přidáme směs sypkých surovin - citrónovou kůru od Dr. Oetkera, mouku, špetku soli a prášek do pečiva.
  2. Připravené těsto naneseme na plech s pečícím papírem (35x32 cm) a poklademe borůvky.
  3. Dáme péct na 180 stupňů asi 25 minut – sledujeme.
  4. Po upečení necháme koláč úplně vychladnout a poté na vrch naneseme smetanovou pěnu.
  5. Smetanu ke šlehání vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Vrch jsem bohatě posypala grankem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář