NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Hrnkový recept na vynikající strouhaný jablečný koláč - jablečné tornádo
Hrnkový recept na vynikající strouhaný jablečný koláč - jablečné tornádo
Hrnkový recept na vynikající strouhaný jablečný koláč - jablečné tornádo
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   27.1.2024

Hrnkový recept na vynikající strouhaný jablečný koláč - jablečné tornádo

Tradičně jsem do jablkových dezertů přidávala tvaroh či zakysanou smetanu, avšak použití pudinku představuje zásadní zlepšení. Doporučuji vám vyzkoušet tento vynikající recept na jablečný koláč, který si zamilujete. Jedná se o snadný hrnkový recept na lahodný jablečný koláč s názvem jablečné tornádo.

40 min
Čas přípravy
75 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 hrnky
hladká mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva
1 hrnek
moučkový cukr
250 g
máslo
6 ks
žloutky
2 lžíce
zakysaná smetana

Náplň:

10 ks
jablka
1/4 hrnku
voda
1 hrnek
krystalový cukr
1 lžička
skořice
1 lžíce
bramborový škrob
4 lžíce
citrónová šťáva
4 lžíce
strouhanka

Bílková pěna:

6 ks
bílky
1/2 hrnku
kr. cukr
1 bal.
vanilkový pudink
Postup receptu
Vytisknout
  1. Všechny ingredience pro těsto spojíme v míse a zpracujeme je do koule, kterou následně rozdělíme na dvě části v poměru jedna ku dvěma. Každou část zabalíme do potravinové folie a uložíme do ledničky. Menší část doporučuji umístit do mrazáku, jelikož její následné strouhání na vrchní část koláče bude tak snazší.
  2. Nastrouháme jablka na hrubém struhadle, vložíme je do hrnce a posypeme cukrem a skořicí. Přidáme citronovou šťávu a pomalu dusíme přibližně čtvrt hodiny, až jablka zjemní. Poté přidáme vodu smíchanou se škrobem a vaříme, dokud směs nezhoustne.
  3. Nejprve si připravíme pekáč, jehož dno pokryjeme pečicím papírem a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Na dno pekáče poté rovnoměrně nastrouháme větší část připraveného těsta a pečeme přibližně 8 minut. Po upečení necháme těsto krátce odpočinout a mírně vychladnout, následně povrch těsta posypeme strouhankou, což pomůže absorbovat vlhkost z náplně a udržet spodní vrstvu koláče křupavou.
  4. Na předpečené těsto posypané strouhankou rovnoměrně rozložíme dušená jablka. Poté připravíme bílkovou pěnu tím, že bílky ušleháme s cukrem do tuhé pěny. Až bude pěna dostatečně tuhá a lesklá, opatrně do ní na nejnižších otáčkách mixéru vmícháme pudinkový prášek. Tuto směs pak rozetřeme přes vrstvu jablíček.
  5. Na pěnu nastrouháme zbylou menší část těsta, kterou jsme si předem uložili do mrazáku, aby se lépe strouhala. Poté koláč vložíme zpět do trouby, kterou jsme snížili teplotu na 170 stupňů a pečeme přibližně 50 minut. Během pečení je důležité koláč pravidelně sledovat, aby byl dokonale upečený a zlatavý na povrchu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář