NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Velikonoční syrek Hrudka na Velikonoce na slano (fotorecept).
Hrudka na Velikonoce na slano (fotorecept).
Hrudka na Velikonoce na slano (fotorecept).
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Slaná velikonoční hrudka je klasika těchto svátků. Někteří ji nazývají také syrek nebo syrec. Receptů na ni existuje neuvěřitelné množství. Mě mamka naučila dělat hrudku naslano – vůbec do ní nepřidávám cukr, který najdete v různých jiných receptech. Určitě ji vyzkoušejte. Stojí za to. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   2.4.2025

Hrudka na Velikonoce na slano (fotorecept).

Slaná velikonoční hrudka je klasika těchto svátků. Někteří ji nazývají také syrek nebo syrec. Receptů na ni existuje neuvěřitelné množství. Mě mamka naučila dělat hrudku naslano – vůbec do ní nepřidávám cukr, který najdete v různých jiných receptech. Určitě ji vyzkoušejte. Stojí za to. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
10 ks
vejce
1 l
mléko
1 lžička
sůl
1/2 lžičky
černý pepř
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Velikonoční hrudku neboli syrek máme doma nejraději neochucenou. Jen občas do ní přidávám nasekanou jarní cibulku nebo petrželovou nať. Pokud byste chtěli, aby měla výraznější chuť, můžete ji oživit čerstvými bylinkami, mletou paprikou či dokonce olivami.

  1. Připravíme si všechny suroviny a hrnec s dvojitým dnem. Já jsem si ho koupila v klasickém obchodě s kuchyňskými pomůckami. Je to hrnec s otvorem na boční straně, do kterého se lije voda. Díky tomu se vaječná hmota nepřipéká, ale postupně houstne. Otvor na boční straně má zátku, která při varu vody začne pískat a vy víte, že je třeba obsah uvnitř promíchat.
  2. Do otvoru na boční straně hrnce nalijeme vodu a uzavřeme zátkou. Do hrnce nalijeme mléko. Vejce rozklepneme do misky, pomocí ruční metličky rozšleháme a přilijeme je k mléku. Promícháme, osolíme a přidáme i černý pepř. Kdo chce, může přimíchat i nasekanou petrželovou nať, případně najemno nakrájenou jarní cibulku.
  3. Takto připravenou vaječnou hmotu v hrnci dáme na oheň. Jelikož máme hrnec s dvojitým dnem, můžeme přidat na intenzitě ohřevu. Na mírně zvýšeném stupni necháme vejce v mléce zahřívat a za občasného míchání je vaříme do té doby, než se srazí. Postupně, asi po 20 minutách vaření, máme hotovo. Hmota se srazila – připomíná konzistenci míchaných vajec a začne se oddělovat "voda". Tehdy víme, že můžeme hrnec odstavit.
  4. Připravíme si druhý hrnec s dostatečně velkým sítem, do kterého vložíme ustřižený čtverec gázy. Vaječnou hmotu nalijeme na gázu. "Voda" proteče a zůstanou nám sražená vejce, která v gáze utáhneme a ještě rukou vymačkáme přebytečnou tekutinu. Pomáháme si studenou tekoucí vodou, protože vejce jsou velmi horká. Čím víc tekutiny vymačkáme, tím bude výsledná hrudka sušší. My ji máme rádi šťavnatou, proto gázu příliš pevně neutahuji. Když se nám zdá, že jsme odšťavili dostatečné množství tekutiny, gázu utáhneme provázkem a zavěsíme nad dřez, aby hrudka takto zchladla – a máme hotovo.
  5. Někdo připravuje hrudku nasladko. Místo lžičky soli přidá krystalový cukr, někdo zase přidává namočené rozinky v rumu nebo sušené brusinky. Receptů na tuto velikonoční dobrotu je opravdu mnoho. Každý si musí najít ten správný, který mu bude vyhovovat. Nám doma chutná právě tato slaná varianta, kterou mě naučila připravovat moje mamka.

Když si připravíte hrudku naslano, můžete ji podávat například k šunkám, uzenému masu či dokonce k majonézovému salátu, který připravuji podle tohoto receptu. Případně si ji vychutnejte samostatně jen s čerstvým pečivem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář