Hruškový koláč - jednoduchý a šťavnatý

Hrušková sezóna je v plném proudu, tak jako jablečná. Musím se přiznat, že letos se urodilo hrušek více než jablek, alespoň v naší zahradě. Zkouším nové recepty, ale tento je klasický osvědčený, který dělávám každoročně minimálně 5x :) A vždy sklidí velký úspěch. Autor: Simona

Přidal:, 25.9.2018
Kategorie: Dorty, Koláče, Sladké dorty, Dezerty, Moučníky, Podle ovoce, Hrušky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Hruškový koláč - jednoduchý a šťavnatý

Suroviny

Těsto:
4 kshrušky
100 gcukr krupice
2 ksvejce
1 dlmléko
150 ghladká mouka
3 lžíceoleje
1 balíčekprášek do perníku
špetkasoli
Poleva:
1 ksvejce
1 balíčekskořicový cukr
80 gmásla

Postup přípravy

  1. Do mísy vložíme cukr, vejce a špetku soli - vyšleháme vše do bílé pěny.  Smícháme mouku a prášek do pečiva a pomalu vmícháme do vaječné směsi.  Nakonec přidáme mléko a olej a vyšleháme.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Začneme předehřívat troubu na 180 °C a zatím si vymažeme formu na dort. Nalijeme do ní půlku těsta. 
  3. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na tenké měsíčky nebo plátky. Hrušky poklademe na těsto.  Zalijeme zbytkem těsta. Hruškový koláč dáme na 30 minut do trouby.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Připravíme si polevu.  Na stálém ohni rozpustíme máslo, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. 
    Dobře promícháme a prohřejeme.
  5. Po 30 minutách koláč vyndáme z trouby, propícháme vidličkou a přelijeme připravenou polevou.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Koláč dáme zapéct do trouby na dalších 20 minut.