NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Husí stehna v šouletu
Husí stehna v šouletu
Recept Husí stehna v šouletu
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Makronka    ·   8.11.2018

Husí stehna v šouletu

Klasický recept, pocházející z židovské kuchyně. Časově poněkud náročnější, ale výborné chuti. Pokud máte rádi kroupy a hrách, tak určitě vyzkoušejte i tuto luxusní přílohu. Hodí se k jakémukoliv masu nebo je to vhodné i jako vegetariánské hlavní jídlo, ke kterému můžete podávat zeleninový salát. Autor: Makronka

20 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
4 ks
husí stehna
dle chuti
sůl
dle chuti
kmín
150 g
suchého hrachu nebo cizrny
150 g
krup
1 ks
větší cibule
2 stroužky
česneku
majoránka
pepř
Postup receptu
Vytisknout
  1. Den předem několikrát propláchneme kroupy a namočíme je do čisté vody. Hrách přebereme a namočíme zvlášť. Druhý den ke kroupám přidáme lžíci sádla, sůl a kmín a uvaříme doměkka. Hrách vaříme ve stejné vodě, v které se namáčel, k napůl uvařenému teprve přidáme sůl a dovaříme doměkka. Obojí po uvaření scedíme.
  2. Stehna očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme víkem a pečeme v troubě na 200°C hodinu. Pak víko odkryjeme, stehna pořádně propícháme vidličkou, slijeme sádlo, které pustila. Zvýšíme teplotu na 230°C a pečeme asi půl hodiny do úplného změknutí. Občas zkontrolujeme, podle potřeby podlijeme a povrch přeléváme výpekem.
  3. Na odlitém husím sádle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, Smícháme s kroupami a hrachem, ochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Směs vložíme do pekáče vymazaného husím sádlem, navrch položíme upečená stehna, trochu polijeme výpekem a krátce (asi 15 minut) zapečeme při 250°C. Delším pečením by se maso i směs vysušily.
  4. Podáváme se sterilovanými okurkami nebo dušeným kysaným zelím.

Můj blog: Mlsoty

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář