Husí stehna v šouletu

Klasický recept, pocházející z židovské kuchyně. Časově poněkud náročnější, ale výborné chuti. Pokud máte rádi kroupy a hrách, tak určitě vyzkoušejte i tuto luxusní přílohu. Hodí se k jakémukoliv masu nebo je to vhodné i jako vegetariánské hlavní jídlo, ke kterému můžete podávat zeleninový salát. Autor: Makronka

Přidal:, 8.11.2018
Kategorie: Vánoce, Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Husí stehna v šouletu

Suroviny

4 kshusí stehna
dle chutisůl
dle chutikmín
150 gsuchého hrachu nebo cizrny
150 gkrup
1 ksvětší cibule
2 stroužkyčesneku
majoránka
pepř

Postup přípravy

  1. Den předem několikrát propláchneme kroupy a namočíme je do čisté vody. Hrách přebereme a namočíme zvlášť. Druhý den ke kroupám přidáme lžíci sádla, sůl a kmín a uvaříme doměkka. Hrách vaříme ve stejné vodě, v které se namáčel, k napůl uvařenému teprve přidáme sůl a dovaříme doměkka. Obojí po uvaření scedíme.
  2. Stehna očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme víkem a pečeme v troubě na 200°C hodinu. Pak víko odkryjeme, stehna pořádně propícháme vidličkou, slijeme sádlo, které pustila. Zvýšíme teplotu na 230°C a pečeme asi půl hodiny do úplného změknutí. Občas zkontrolujeme, podle potřeby podlijeme a povrch přeléváme výpekem.
  3. Na odlitém husím sádle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, Smícháme s kroupami a hrachem, ochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Směs vložíme do pekáče vymazaného husím sádlem, navrch položíme upečená stehna, trochu polijeme výpekem a krátce (asi 15 minut) zapečeme při 250°C. Delším pečením by se maso i směs vysušily.
  4. Podáváme se sterilovanými okurkami nebo dušeným kysaným zelím.

Můj blog: Mlsoty