Ihned měkké medové vánoční perníčky

Neodolala jsem a včera jsem se pustila do vánočního pečení. Fantastické měkoučké medové perníčky s chutí skořice. Na zdobení ještě musím zapracovat, ale chuť je božská a o vůni ani nemluvím. Autor: Kvietok

Recept Ihned měkké medové vánoční perníčky

Suroviny

Perníčky:
200 ghladká mouka
80 gmoučkový cukr
1 lžičkaprášek do pečiva
1 lžičkaskořice nebo perníkové koření (plochá lžička)
1 ksvejce
1 lžičkakvalitní kakao
2 lžícemed
50 gmáslo
Poleva:
1 ksbílek
120 gmoučkový cukr

Postup přípravy

  1. Neodolala jsem a včera jsem spustila vánoční pečení. Fantastické měkoučké medové perníčky s chutí skořice. Na zdobení ještě musím zapracovat, ale chuť je božská a o vůni ani nemluvím. Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Do misky dáme prosátou mouku, moučkový cukr, kakao, vejce, prášek do pečiva a skořici.
  3. V menším hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo spolu s medem a přilijeme ho k sypké směsi. Promícháme vařečkou a vznikne řidší těsto, které odložíme do lednice na 1 celý den. Těsto ztuhne a super se s ním pracuje. Je jemné, měkoučké a vůbec se netrhá.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Na pracovní desce rozválíme těsto na plát silný cca 0,5 cm (pokud máte raději hrubší, těsto rozválejte na hrubší plát) a pomocí formiček vykrojíme různé tvary, které ukládáme na papírem vyložený plech. Při zpracovávání těsta si pomáháme hladkou moukou. Těsto se vůbec nelepí, netrhá a je krásně jemné.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů 5 minut. Já jsem měla tenčí perníčky, ale když pečete tlustší, nechte je o minutu, dvě péct déle. Nenechávejte je však péct velmi dlouho, jinak ztvrdnou a budou hořké.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Ihned po vyjmutí z trouby je potřeme bílkem a necháme na rovné ploše vychladnout.
  7. Moučkový cukr s bílkem vymícháme metličkou do hladké hmoty. Já osobně nepoužívám při šlehání polevy mixér, ale pouze metličku, aby mi nevznikly vzduchové bubliny, které pak způsobí praskání polevy. Když vyšlehám ručně, poleva po ztuhnutí nepraskne. A můžeme zdobit sáčkem nebo stříkačkou. :)