NejRecept.cz Část dne Oběd Indická žlutá zeleninová rýže
Indická žlutá zeleninová rýže
Recept Indická žlutá zeleninová rýže
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Termi    ·   19.1.2021

Indická žlutá zeleninová rýže

55 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
100 g
rýže basmati
2 ks
mrkev
100 g
květák
50 g
fazolové lusky
20 g (6-7 stroužků))
česnek
10 g (2 cm)
čerstvý zázvor
5 g
zelené chilli
1 lžíce (2 g))
římský kmín
2-3 ks
bobkový list
2 lžičky
sůl
0,5 lžičky
mletá kurkuma
2 lžičky
mletý koriandr
1 lžička
mleté červené chilli
1 ks
anýz
3 ks
zelený kardamon
1 lžička
Biryani Masala
2 ks
brambory
4 ks
čerstvé listy koriandru
Postup receptu
Vytisknout
  1. Opláchneme rýži. Namočíme v horké vodě na 15 min.
  2. Zvlášť do hrnce dáme 2 lžíce kokosového oleje, bobkový list. Až je olej horký dodáme římský kmín, na kostky nakrájené brambory a mrkve. Pokud máte čerstvé fazolové lusky nebo čerstvý květák, tak dodáme také (mražené až později). Dodáme sůl, kurkumu, mletý koriandr a červené chilli. Zamícháme a přikryjeme pokličkou. Na mírném až středním ohni průběžně mícháme po dobu 5 - 7 minut.
  3. Přídáme na proužky nakrájenou cibuli a zamícháme. Přidáme anýz a kardamon. Pokud máte mražený květák a mražené lusky, tak ty přidáme v této fázi. Mícháme, opět přikryjeme pokličkou a průběžně mícháme (5 - 7 minut).
  4. V hmoždíři zatím rozmělníme na pastu česnek se zázvorem dohromady. Pokud nemáte hmoždíř, tak zázvor nakrájejte na co nejmenší kousky a česnek protlačte lisem na česnek. Česneko-zázvorovou pastu přidáme do hrnce a zamícháme. Vsypeme biryani masala - tato indická směs koření dodá celému jídlu jedinečnou chuť. Zamícháme.
  5. Namočenou rýži vlejeme i s vodou do zeleninové směsi (vody ale nesmí být moc, tak mírně pod hranici zeleniny). Přikryjeme pokličkou na cca 10 minut, dokud se rýže neuvaří.
  6. K dozdobení a obohacení chuti nakrájíme listy koriandru a posypeme jím každou porci. Dobrou chuť
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář