Italský smetanový koláč

Přidal: NejLucka, 6.11.2015
Kategorie: Moučníky, Dezerty, Koláče, cukroví
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Máte rádi krémové zákusky? Na tomto si určitě pochutnáte. Hodně nádivky, tenké těsto a vrch posypaný moučkovým cukrem.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: NejLucka, 6.11.2015
Kategorie: Moučníky, Dezerty, Koláče, cukroví
SUROVINY
Těsto:
250 gmáslo
250 ghladká mouka
100 mlmléko
50 gmoučkový cukr
1 lžičkavanilková esence
několik kapek octa
Krém 1:
2 lplnotučné mléko
12 ksžloutku
200 gkukuřičný škrob
350 gkr. cukr
3 bal.vanilkový cukr
rum podle chuti (nemusí být)
Krém 2:
800 mlsmetana ke šlehání
2 bal.vanilkový pudink
- Máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkou a octem do pěny. Přidáme prosátou mouku a mléko. Vše spolu spojíme, těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na několik hodin.
- Odleželé těsto vyndáme z ledničky a na pomoučené pracovní desce rozválíme na 4 tenké pláty. Upečeme je v předem vyhřáté troubě při teplotě 195 stupňů. Pečení trvá krátce, proto těsto sledujeme a když získá zlatou barvu z trouby ho vyjmeme.
- Krém 1:
V mléce rozšleháme žloutky, škrob, kr. a vanilkový cukr a uvaříme hustší pudink, který odstavíme (můžeme přidat i rum, ale nemusíme) a necháme mírně vychladnout při pokojové teplotě. - Krém 2:
Smetanu ohřejeme, přidáme pudinkové prášky a důkladně promícháme, abychom neměli žádné hrudky. Dáme na mírný oheň a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty. Pudink odstavíme a přidáme ke krému 1. V původním receptu se uvádí, že do celého krému máte přidat i 3 bal. práškové želatiny. Já osobně želatinu nepreferuji a mám raději krémovější, čili měkké řezy jako krémy, které drží pohromadě, ale pokud chcete, aby vše drželo hezky pohromadě, přidejte i želatinu. Promícháme a můžeme vrstvit. - Na jeden plát těsta navrstvíme jednu třetinu krému, položíme druhý plát těsta, navrstvíme druhou třetinu krému, položíme třetí plát těsta a znovu navrstvíme krém. Na vrch položíme čtvrtý plát těsta a jemně ho zatlačíme, abychom vytlačili vzduch. Odložíme do chladničky ztuhnout a před podáváním vrch ozdobíme moučkovým cukrem.
Zdroj: Coolinarika
KOMENTÁŘE K RECEPTU