NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Jablečná blondýna – nový podzimní hit z mého receptového sešitu
Jablečná blondýna – nový podzimní hit z mého receptového sešitu
Jablečná blondýna – nový podzimní hit z mého receptového sešitu
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Tento koláč se dlouhé roky skrýval v mém sešitě s recepty. Jeho název – blondýna mi vždy připadal trochu úsměvný, ale zároveň tajemný. Předpokládám, že ho dostal podle svého světlého, jemného vzhledu. Jednou jsem se rozhodla, že ho upeču a nechám ochutnat svého drahého. Verdikt byl jednoznačný – dostal zelenou! Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   2.11.2025

Jablečná blondýna – nový podzimní hit z mého receptového sešitu

Tento koláč se dlouhé roky skrýval v mém sešitě s recepty. Jeho název – blondýna mi vždy připadal trochu úsměvný, ale zároveň tajemný. Předpokládám, že ho dostal podle svého světlého, jemného vzhledu. Jednou jsem se rozhodla, že ho upeču a nechám ochutnat svého drahého. Verdikt byl jednoznačný – dostal zelenou! Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 ks
bílek
180 g
krystalový cukr
200 ml
zakysaná smetana
150 ml
olej
200 g
hladká mouka
100 g
mleté mandle
500 g
nastrouhaná jablka
1 bal.
prášek do pečiva
1 bal.
skořicový cukr

Krém:

3 ks
žloutek
2 bal.
vanilkový cukr
1 bal.
vanilkový pudink
20 g
kukuřičný škrob
120 g
krystalový cukr
600 ml
mléko
250 g
máslo
3 lžíce
moučkový cukr

Vrchní vrstva:

350 ml
smetana ke šlehání
podle chuti
moučkový cukr
podle potřeby
plátky mandlí
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Jméno prý k receptu sedí jako ulité – koláč je krásný, jemný, voňavý a šťavnatý. Přesně jako pravá blondýna :D Já vám mohu jen doporučit, abyste ho vyzkoušeli – stojí za to.

  1. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Následně přidáme zakysanou smetanu, krátce prošleháme, přidáme olej a ještě jednou krátce prošleháme. Nakonec přidáme mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, skořici a poté už jen ručně vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka.
  2. Plech o rozměru 24 × 42 cm vyložíme pečicím papírem, naneseme těsto, stěrkou uhladíme a dáme péct.
  3. Pečeme při 180 °C asi 25 minut – sledujeme. Po upečení necháme vychladnout.
  4. V mléce rozmícháme žloutky, pudink, škrob, cukr a uvaříme hustý pudink, který necháme pod potravinářskou fólií vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a následně přidáme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na těsto a pěkně uhladíme.
  5. Navrch už jen vyšleháme smetanu s cukrem do tuhé šlehačky a posypeme mandlemi, které jsme opražili na suché pánvi.

Tento dezert je rychlý, jednoduchý a efektní. Chtěli byste kromě něj vyzkoušet i něco jiného? Vsaďte třeba na tento jablečný krémeš, který se rozplývá na jazyku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář