NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Jablečné řezy s pěnou a ořechy
Jablečné řezy s pěnou a ořechy
Recept Jablečné řezy s pěnou a ořechy
adkas adkas    ·   27.6.2016

Jablečné řezy s pěnou a ořechy

Tento zákusek jsem jedla před několika lety u mé kmotry. Zákusek mi velmi chutnal, tak jsem si vypýtala recept a ráda se podělím. Autor: Aďka

40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
4 ks
žloutky
6 PL
kr. cukr
200 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
100 ml
voda
100 ml
slunečnicový olej
špetka
sůl

Náplň:

1200 g
jablko
1 PL
citronová šťáva
1 bal.
vanilkový cukr
1-1,5 KL
mletá skořice
50 g
zlatý klas nebo vanilkový pudink
50-100 ml
voda - podle šťavnatosti jablek

Pěna:

4 ks
bílky
špetka
sůl
8 PL
kr. cukr
80 g
nasekané ořechy
Postup receptu
Vytisknout
  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr a dobře vyšleháme. Když je pěna tuhá, pěkně bílá a metličky zanechávají stopy, na nejnižších otáčkách vmícháme žloutky. Přidáme vodu, olej a nakonec už jen ručně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut. Použijeme plech o velikosti 30 x 40 cm, dno vymažeme a vysypeme moukou.
  2. Zatímco se peče těsto, připravíme náplň. Předem oloupané a na čtvrtky nakrájené jalká podusíme s vanilkovým cukrem, skořicí a vodou. Pokud jsou jablka málo kyselé, přidáme citrónovou šťávu. Nejprve přidáme pouze 50 ml vody, pak, je-li třeba, dolijeme. Podušené jabká rozmačkáme (jako brambory na kaši).
    Zlatý klas nebo vanilkový pudink rozmícháme v 300 ml vody a přilijeme do jablečné hmoty. Krátce povaříme a odstavíme. Kaši necháme chvíli stát a ještě teplou ji natřeme na upečené těsto. Rovnoměrně rozetřeme.
  3. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a hmotu přendáme do vodní lázně a šleháme dotuha alespoň 8-10 minut. Pěnu rozetřeme na jablečnou hmotu, posypeme nadrobno sekanými oříšky a dáme do trouby zapéct (150 stupňů cca 15 minut). Pěna má mít růžový nádech.

Můj blog: Adkas

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář