NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Jablečné šátečky s drobenkou a hrozny
Jablečné šátečky s drobenkou a hrozny
Recept Jablečné šátečky s drobenkou a hrozny
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jitka Smejkalová

Nadýchané a voňavé jablečné šátečky, které vás skvěle zasytí. U nás doma je máme velmi rádi hlavně k snídani nebo jako rychlou svačinu. Jejich příprava je trochu zdlouhavější ve srovnání s jinými kynutými koláči, ale rozhodně stojí za to. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.6.2025

Jablečné šátečky s drobenkou a hrozny

Nadýchané a voňavé jablečné šátečky, které vás skvěle zasytí. U nás doma je máme velmi rádi hlavně k snídani nebo jako rychlou svačinu. Jejich příprava je trochu zdlouhavější ve srovnání s jinými kynutými koláči, ale rozhodně stojí za to. Autor: Jitka Smejkalová

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 hrnky
polohrubá mouka
3 lžíce
krystalový cukr
1/2 bal.
vanilkový cukr
1 ks
žloutek
5 lžic
rozpuštěné máslo
3/4 hrnku
mléko
2/3 kostky
droždí
špetka
sůl

Jablečná náplň:

4 ks
jablko
100 ml
voda
1 bal.
vanilkový cukr
podle potřeby
hřebíček
podle potřeby
skořicová kůra nebo dřívko
podle potřeby
hrozny

Drobenka:

4 lžíce
polohrubá mouka
4 lžíce
moučkový cukr
podle potřeby
tuk
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Těsto na šátečky je univerzální a můžete ho naplnit čímkoliv – tvarohem, džemem, mákem nebo povidly. Výborná je například varianta s rumem. Já jsem ale tentokrát použila voňavá jablka, která jsem povařila s hřebíčkem a skořicí.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr a rozdrobené droždí a počkáme, než nám vzejde kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na silnější plát a nakrájíme na 12 čtverců. Ty lehce poprášíme moukou, naplníme a přeložíme tak, aby nám vznikly šátečky. Doprostřed koláče položíme hrozny, které zatíží konce a zabrání tomu, aby se šátečky otevřely.
  4. Jablečná náplň: Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a vložíme do hrnce. Přidáme vodu, vanilkový cukr, hřebíček (já jsem ho předem vložila do látkového sáčku), skořici a vaříme přibližně 40 minut na mírném plamenu – za tu dobu by se měla odpařit všechna tekutina. Hotová jablka můžeme dosladit podle chuti.
  5. Povrch šátečků potřeme tukem, na každý dáme drobenku, pokapeme ještě trochou tuku a umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Tam necháme koláče ještě chvíli (přibližně 15 minut) dokynout.
  6. Drobenka: Mouku smícháme ručně s moučkovým cukrem a tukem (ideálně máslem) a vypracujeme měkkou posypku.
  7. Připravené šátečky pečeme při teplotě 175 °C přibližně 30 minut.

Upečené šátečky můžete po vytažení z trouby potřít rozpuštěným tukem, díky čemuž budou ještě měkčí a lepší. A pokud jste milovníkem sladkého, můžete šátečky klidně posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář