Jablečné tornádo - fantastický strouhaný jablečný koláček s pudinkem

Jablkové buchty nebo zákusky jsem zvykla kombinovat s tvarohem nebo se zakysanou smetanou, ale s pudinkem to je mnohem lepší. Určitě vyzkoušejte tento dokonalý jablečný koláček, který si oblíbíte. Autor: Triniti

Přidal:, 20.2.2019
Kategorie: Koláče, Zákusky, Buchty, Dezerty
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Jablečné tornádo - fantastický strouhaný jablečný koláček s pudinkem

Suroviny

Těsto:
4 hrnkyhladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
1 hrnekmoučkový cukr
250 gmáslo
6 ksžloutky
2 PLzakysaná smetana
Náplň:
10 ksjablka
1/4 hrnkuvoda
1 hrnekkr. cukr
1 lžičkaskořice
1 PLbramborový škrob
4 PLcitrónová šťáva
4 PLstrouhanka
Bílková pěna:
6 ksbílky
1/2 hrnkukr. cukr
1 bal.vanilkový pudink

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme kuličku, kterou rozdělíme na dvě části v poměru 1:2. Obě kuličky zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky /doporučuji menší kuličku dát do mrazáku, bude se lépe strouhat na vrch koláčku/.
  2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a dáme je do hrnce, zasypeme je cukrem, skořicí, polijeme citronovou šťávou. Dusíme asi 15 minut, dokud nezměknou. Přilijeme vodu, ve které jsme rozmíchali škrob a vaříme do zhoustnutí.
  3. Připravíme si plech, dno vyložíme pečícím papírem a troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Na dno plechu rovnoměrně nastrouháme větší část těsta. Dáme péct na 8 minut a pak necháme mírně vychladnout. Potom těsto posypeme strouhankou.
  4. Na těsto se strouhankou navrstvíme jablíčka a bílkovou pěnu - bílky vyšleháme s cukrem do tuhé lesklé pěny a nakonec vmícháme pudinkový prášek (na nejnižších otáčkách mixéru).
  5. Na pěnu nastrouháme menší část těsta a dáme péct dále na 170 stupňů asi 50 minut - sledujeme.