Jablečný koláč přelitý smetanovou omáčkou

Chutný jablečný koláček. Na vrch poleva ze smetany a cukru.

Přidal:, 19.8.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Recept Jablečný koláč přelitý smetanovou omáčkou

Suroviny

Těsto:
150 ghladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
50 gmoučkový cukr
100 gPalmarin/máslo
1 ksžloutek
špetkasůl
Nádivka:
750 gjablka
1 kscitron
40 glískové oříšky
rozinky
rum
Dále budeme potřebovat:
1 ksvejce
40 gkr. cukr
250 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
    Tip: Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
  2. Ze surovin na těsto zpracujeme kuličku, kterou odložíme na půl hodinu do ledničky. Z odleželého těsta vyválíme tenčí plát, který umístíme na plech. Pokryjeme i kraje plechu.
  3. Jablka očistíme, nakrájíme na plátky a umístíme je do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvařené scedíme a polijeme rumem, citronovou šťávou, přidáme předem namočené rozinky, nasekané oříšky a promícháme.Tip: Velikonoční mazanec
  4. Jablečnou hmotu navrstvíme na těsto a pečeme cca 20 minut.
  5. Smetanu smícháme s cukrem, žloutkem a nakonec jemně vařečkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Po 20 minutách polijeme celý povrch koláče a pečeme dalších 20 minut.Tip: Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP

Zdroj: Coolinarika