Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 28 cm. Dno vyložíme pečícím papírem.
Mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme přes síto, přidáme vanilkový cukr a na kostičky nakrájené máslo. Důkladně zpracujeme a postupně přidáme žloutek, moučkový cukr a když je třeba přidáme i zakysanou smetanu. Hmotu rozdělíme na 2 stejné části a odložíme do lednice.
Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky jablek polijeme citronovou šťávou (můžeme posypat skořicí).
500 ml mléka přivedeme do varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a přilijeme ho do horkého mléka. Přidáme cukr a mícháním uvaříme hustý pudink, který odstavíme.
Jednu část těsta rozválíme a uložíme na dno formy. Navýšíme i kraje. Poklademe nakrájená jablka a zalijeme je horkým pudinkem. Pěkně uhladíme.
Druhou část těsta rozválíme na tenký plát a nakrájíme ho na proužky. Na pudink je ukládáme tak, abychom vytvořili mřížku.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů cca 50 min. - 1 hodinu - průběžně sledujeme, každá trouba peče jinak. Upečený koláč vybereme a vrch posypeme moučkovým cukrem.