Jablečný koláček s domácími povidly

Ještě minulého roku jsem dělala domácí povidla z bobulí hroznů. Byl opravdu vynikající, jen jsem nějak pozapomněla na recept, tak vám ho teď nevím říct. Když budu u kamarádky, od které recept mám, vyžádam si ho a poskytnu ho i vám. Samozřejmě můžete použít i jinou příchuť povidel. Jednoduchý koláček ke kávičce nebo k šálku čaje. Autor: Izabela

Přidal:, 26.9.2017
Kategorie: Moučníky
Jablečný koláček s domácími povidly

Suroviny

Těsto: 3x
3 ksvejce
3 PLkr. cukr
PLvoda
100 gpolohrubá mouka
100 gjablka krájené
1/2 bal.prášek do pečiva
na špic nožesoda bikarbona
Dále:
370 ml hroznová povidla
2 PLpudinkový prášek vanilkový
1 dlvoda
Vrch:
200 gbílá čokoláda
1/4 kostkyhořká čokoláda

Postup přípravy

  1. Tento skvělý zákusek je velmi jednoduchý, pouze piškotové korpusy a povidla. Připravila jsem si nejprve jablka. Oloupala jsem je a nakrájela na tenké plátky. A připravila jsem si těsto. Z vajec, vody a cukru jsem utřela všechno do pěny. Mouku, sodu a prášek do pečiva jsem smíchala a malých dávkách jsem prosévala do těsta. Nakonec jsem přidala i nakrájená jablka. Plech 27x37 cm jsem vystlala pečícím papírem a těsto jsem vylila a uhladila. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a pekly se postupně 10 min. Upečené korpusy jsem nechala chladit na mřížce.
  2. Postupně jsem takto utřela a připravila i další 2 korpusy. Dokud se chladili připravila jsem si povidlovou nádivku. Ve vodě jsem smíchala pudinkový prášek a přidala jsem ho k horké povidla. Míchala jsem, pokud zcela povidla nezhoustla a pudink se uvařil. Rozdělila jsem ho na 2 stejné části.
  3. Sestavila jsem koláč. Na spodní plát jsem natřela tenkou vrstvu horké povidla. Ihned začne povidla tuhnout a tak můžu natírat další vrstvy na to. Pokud vám během natírání, povidla vychladne, zahřejte ji v mikrovlnce. Položila jsem druhý korpus a ten jsem udělala stejně. Položila jsem třetí plát na ten jsem uložila pečící papír, desku na krájení a 3 kg mouky. Takto dokončený koláček jsem uložila do lednice na celou noc. Druhý den jsem připravila čokoládovou polevu tak, že k bílé čokoládě jsem přidala 1/4 kostky hořké, abych dostala béžovou barvu polevy. Krájela jsem horkým nožem a přeji vám dobrou chuť.