NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Jablečný krémeš jako z ráje! Dezert, který spojuje podzim s nebeskou chutí.
Jablečný krémeš jako z ráje! Dezert, který spojuje podzim s nebeskou chutí.
Recept Jablečný krémeš jako z ráje! Dezert, který spojuje podzim s nebeskou chutí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Milovníci jablek si jistě přijdou na své. Jemné těsto, šťavnatá vrstva jablek, vanilkový máslový krém a navrch jemná šlehačka, která dodá celému koláči pořádnou svěžest. Tento koláč patří mezi obrácené recepty, což znamená, že jablka se dávají na plech dříve než těsto. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   17.10.2025

Jablečný krémeš jako z ráje! Dezert, který spojuje podzim s nebeskou chutí.

Milovníci jablek si jistě přijdou na své. Jemné těsto, šťavnatá vrstva jablek, vanilkový máslový krém a navrch jemná šlehačka, která dodá celému koláči pořádnou svěžest. Tento koláč patří mezi obrácené recepty, což znamená, že jablka se dávají na plech dříve než těsto. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
150 g
moučkový cukr
3 lžíce
olej
150 g
polohrubá mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva

Jablečná vrstva:

1 kg
jablko
2 bal.
skořicový cukr
1 bal.
vanilkový cukr

Krém:

700 ml
mléko
2 bal.
vanilkový pudink
2 bal.
vanilkový cukr
250 g
máslo
100 g
moučkový cukr

Vrch:

250 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Recepty jako tento jsou charakteristické tím, že jsou jednoduché, rychlé a vhodné pro všechny milovníky jablek. Ta si dokonale rozumějí s vanilkovým a skořicovým cukrem, což způsobí, že se k dezertu budete pravidelně vracet.

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Navrstvíme je na dno plechu na pečení. Dno jsem vyložila alobalem a použila i ráfek, aby byly okraje rovné. Ráfek ale používat nemusíte. Posypeme je vanilkovým a skořicovým cukrem.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Zašleháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a připravené těsto nalijeme na navrstvená jablka. Hezky uhladíme a dáme péct.
  3. Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 35 minut – sledujeme.
  4. Po upečení koláč otočíme vzhůru nohama a položíme na mřížku. Necháme vychladnout.
  5. V mléce rozmícháme vanilkový pudink a vanilkový cukr. Uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Nejlépe chladne zakrytý potravinářskou fólií na kontakt – nevytvoří se tak kůrka, která by v krému dělala hrudky.
  6. Máslo vyšleháme mixérem spolu s moučkovým cukrem do pěny. Potravinářskou fólii odstraníme, pudink lehce promixujeme, aby vznikla hladká hmota. Poté po lžících přidáváme vymíchaný pudink do máslové pěny a vyšleháme nadýchaný vanilkový krém, který rozetřeme na vychladlá jablka a uhladíme.
  7. Navrch už jen vyšleháme smetanu s cukrem do tuhé šlehačky. Ozdobíme podle vlastní fantazie a nakrájíme na úhledné řezy.

Jablka jsou skvělou surovinou, kterou lze použít do mnoha dezertů. Mezi ně patří například i tento jablečno-pudinkový koláč z listového těsta, který se vám bude rozplývat na jazyku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář