Jablečný mrežovník - recept ještě od mé babičky

U nás doma to je tradiční koláček. Někdy ho dělávám bez mřížky na vrchu (to pouze tehdy, pokud se mi nechce z těsta tvarovat mřížku - tehdy klasicky rozválím těsto tak, jak spodní a střední a je to hotové mnohem rychleji). Pokud se s tím chci vyhrát, aby koláček vypadal lépe, tvaruji mřížku. Chuťově je koláč fantastický, pokud použijete kyselá jablka, tak výsledný koláček bude i osvěžující. Záleží na chuti, pokud máte rádi sladší koláče, ale máte kyselé jablka, přidejte více cukru. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 11.7.2017
Kategorie: Moučníky
Jablečný mrežovník - recept ještě od mé babičky

Suroviny

Těsto:
600 gpolohrubá mouka
300 gztužený tuk
200 gmoučkový cukr
2 ksvajíčka
1 ksprášek do pečiva
Náplň:
2 kgjablíčka
150 gkr. cukr
2 bal.skořicový cukr

Postup přípravy

  1. Z mouky, tuku, moučkového cukru, vajec a kypřícího prášku vypracujeme hladké těsto a necháme ho asi 30 min. odstát.
  2. Jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr a skořicový cukr.
  3. Těsto rozdělíme na 3 části (jedna může být menší). Hlubší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  4. Na pomoučeném vále rozválíme těsto a pomocí válečku ho přeneseme na plech. Těsto posypeme trochu strouhankou a dám polovinu jablíček.
  5. Rozválíme druhé těsto a dáme na jablíčka. Zase těsto posypeme strouhankou a dáme zbylé jablíčka.
  6. Z třetího těsta uděláme mřížku a dám péct. Peču při teplotě 180 stupňů asi 40 min.
  7. Upečený můžete ještě posypat moučkovým cukrem.