NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Jablečný sen s čokoládovou polevou od Lucky. Šťavnatý jablečný koláč se třemi dokonalými vrstvami.
Jablečný sen s čokoládovou polevou od Lucky. Šťavnatý jablečný koláč se třemi dokonalými vrstvami.
Recept Jablečný sen s čokoládovou polevou od Lucky. Šťavnatý jablečný koláč se třemi dokonalými vrstvami.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Toto je můj oblíbený jablečný koláč. Těsto jemné jako pavučinka, vnitřek šťavnatý a nahoře křupavá vrstva čokoládové polevy. Tyto tři vrstvy si tak dokonale rozumějí, že snad každý, kdo dezert dostane na talířku, si pochutná. Pokud máte rádi šťavnaté, kyselé a ne příliš sladké dezerty, určitě doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   11.1.2025

Jablečný sen s čokoládovou polevou od Lucky. Šťavnatý jablečný koláč se třemi dokonalými vrstvami.

Toto je můj oblíbený jablečný koláč. Těsto jemné jako pavučinka, vnitřek šťavnatý a nahoře křupavá vrstva čokoládové polevy. Tyto tři vrstvy si tak dokonale rozumějí, že snad každý, kdo dezert dostane na talířku, si pochutná. Pokud máte rádi šťavnaté, kyselé a ne příliš sladké dezerty, určitě doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
200 g
práškový cukr
100 ml
mléko
100 ml
olej
200 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva

Jablečná vrstva:

1 kg
jablka
4 lžíce
krystalový cukr
300 ml
voda
1 bal.
vanilkový pudink
2 lžíce
bramborový škrob

Čokoládová poleva:

100 g
čokoláda
1 lžíce
kokosový olej
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Koláč je rychlý, jednoduchý a velmi chutný. Ideální je jak ke kávě, tak i jako sladká tečka za dobrým obědem. Dokonce s ním můžete překvapit na různých oslavách nebo posezeních s blízkými, kteří si ho jistě zamilují.

  1. Celá vejce vyšleháme spolu s práškovým cukrem do pevné pěny. Poté mixér přepneme na nízké otáčky, přilijeme mléko a olej, a přisypeme mouku a prášek do pečiva.
  2. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem o rozměru 33 × 30 cm. Pečeme při teplotě 170 stupňů po dobu 20 minut. Sledujeme.
  3. Zatímco se těsto peče, připravíme jablečnou vrstvu. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce je na mírném ohni podusíme, aby změkla. Přidáme cukr. Ve vodě rozmícháme škrob a vanilkový pudinkový prášek a směs přilijeme k jablkům. Uvaříme hustou jablečnou hmotu, kterou ještě horkou nalijeme na upečené těsto a hezky uhladíme. Necháme vychladnout.
  4. Na vrch nalijeme čokoládovou polevu. Obvykle dělám i ganache – čokoládu a smetanu ke šlehání ve stejném poměru. Tentokrát jsem však zvolila čokoládovou polevu s trochou kokosového oleje, která krásně ztuhne a při jídle křupe pod zuby.

Jablka si s čokoládou skvěle rozumějí a tvoří dokonalý dezert, který si oblíbí dospělí i děti. Po přípravě je dobré nechat koláč ztuhnout, aby se snadněji servíroval. Následně ho skladujte na chladném místě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář