Jáhlová buchta s hruškami a karamelovými ořechy

Snažím se vařit a péct zdravě. Dnes jsem zkoušela jáhlovou buchtu s ovocem. Miluji kombinaci ovoce a skořice. Tak jsem místo jablek, které byly v originálním receptu použila hrušky a řeknu vám, bylo to nebíčko v tlamičce. Chutnalo mi to tak, že mi buchta vydržela asi 2 hodiny po upečení. Jedla jsem to ještě teplé. Autor: LuckaZubata

Jáhlová buchta s hruškami a karamelovými ořechy

Suroviny

120 gjáhel
2 ksvejce
50 gpaloučku
3 lžícemedu + 2 lžíce na pánev
lžičkaskořice
lžičkakypřícího prášku
2 kshrušky
vlašské ořechy

Postup přípravy

  1. Jáhly 2x spatříme, abychom se zbavili hořkosti. Vaříme v 2,5 x více vody, než je jáhlí (takže cca 300ml) asi 10 minut. Průběžně promícháváme. Necháme vychladnout.
  2. Poté k jáhlím přimícháme žloutky, palouček, skořici a med a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme kypřící prášek a sníh ze dvou bílků.
  3. Nalijeme na plech a poklademe hruškami. Pečeme při 160 stupních 35 minut. Ořechy si nasekáme na kousky, na pánev si dáme med a ořechy osmažíme na medu, dokud nevznikne karamel.
  4. Poté ořechy posypeme buchtu a vrátíme na 5 minut do trouby.