NejRecept.cz Dezerty Koláče Jahodová roláda s mascarpone krémem
Jahodová roláda s mascarpone krémem
Recept Jahodová roláda s mascarpone krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mineralka

Jednoduchá, rychlá a chutná. Jahodová sezóna je skoro u konce, a proto je čas spotřebovat pár jahod, které mi zbyly v lednici. Určitě doporučuji vyzkoušet tuto jahodovou roládu, která je naplněná extra lehkým krémem z mascarpone a smetany ke šlehání. Použila jsem i pudink bez vaření, aby byl krém hustší, ale pokud ho nemáte, nemusíte ho přidávat. Roláda bude krásně držet i bez něj. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   18.6.2025

Jahodová roláda s mascarpone krémem

Jednoduchá, rychlá a chutná. Jahodová sezóna je skoro u konce, a proto je čas spotřebovat pár jahod, které mi zbyly v lednici. Určitě doporučuji vyzkoušet tuto jahodovou roládu, která je naplněná extra lehkým krémem z mascarpone a smetany ke šlehání. Použila jsem i pudink bez vaření, aby byl krém hustší, ale pokud ho nemáte, nemusíte ho přidávat. Roláda bude krásně držet i bez něj. Autor: Mineralka

25 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
100 g
krystalový cukr
100 g
polohrubá mouka
trochu
moučkový cukr

Krém:

250 g
mascarpone
250 ml
smetana ke šlehání
2 bal.
vanilkový cukr
1 lžíce
vanilkový pudink bez vaření Créme Olé
200 g
jahody

Dále:

na posypání
moučkový cukr
na potření
jahodový džem
na ozdobu
jahody
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Jahody jsou do rolády jako stvořené. Skvěle ji doplňují a dodávají jí šťavnatost. Kromě jahod však můžete použít jakékoli jiné ovoce. Vhodné jsou i maliny, třešně, višně nebo borůvky.

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Nakonec po vyšlehání vajec s cukrem přidáme mouku a už jen vařečkou promícháme, abychom získali hladké nadýchané těsto, které vylijeme na plech vyložený pečicím papírem (použila jsem klasický velký plech do trouby).
  2. Těsto pěkně rozetřeme na tenkou placku a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 8 až 10 minut – sledujeme.
  3. Po upečení těsto otočíme vzhůru nohama, opatrně stáhneme pečicí papír a jemně poprášíme moučkovým cukrem. Otočíme znovu vzhůru nohama a položíme bavlněnou utěrku na celý povrch. S utěrkou těsto stočíme do rolády a necháme vychladnout.
  4. Krém: Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky, přidáme mascarpone a už jen krátce spojíme. Jahody nakrájíme na menší kousky, rozmixujeme tyčovým mixérem a smícháme je s lžící pudinkového prášku bez vaření. Pořádně promícháme a spojíme s mascarpone hmotou.
  5. Vychladlý plát rozvineme, potřeme jahodovým džemem, natřeme krém a na kraj uložíme i celé jahody. Hezky zarolujeme a necháme pořádně ztuhnout.
  6. Trochu krému jsme si odložili i na potření povrchu. Ozdobíme podle vlastní fantazie a můžeme podávat.

Rolády jsou výborným zákuskem, který se hodí pro jakoukoli příležitost. Pokud byste si chtěli připravit i nějakou bez ovoce, vyzkoušejte túto orechovú, na kterou nebudete potřebovat ani mouku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář