Jahodové řezy se smetanovým krémem

Na chvilku jsem si myslela, že mám asi halucinace, když jsem v tuhle roční dobu uviděla u nás v obchodě misky s jahodami. Jooo, jako vím, že se dá dneska v supermarketu sehnat skoro jakékoliv ovoce bez ohledu na roční období. Ale tyhle plody vypadaly, jako by je někdo před půl hodinou natrhal na zahradě a to hlavní... překvapila mě pohádkově intenzivní jahodová vůně a co víc, cena, za kterou jsem jahody během celého léta nekoupila. Autor: Danka

Přidal:, 23.9.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky, Jahody, Podle ovoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Jahodové řezy se smetanovým krémem

Suroviny

Korpus:
4 ksvejce
200 gkrystalu
8 lžichorké vody
8 lžicoleje
200 ghladké mouky
1/2 bal.prášku do pečiva
špetkasoli
Krém:
3 kelímkyzakysané smetany
2 kelímkysmetany ke šlehání (31%)
6 lžicmoučkového cukru
1 bal.vanilkový pudink bez vaření Olé (dr.Oetker)
jahody
želatina (červené želé)

Postup přípravy

  1. Žloutky vyšlehat s cukrem do husté bílé pěny, přišlehat vodu a olej, pak přidat mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmíchat sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozetřít na středně velký plech (40x27cm, vymazávám máslem a vysypávám hrubou moukou pouze dno) a péct 20 minut na 170 stupňů.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Poté nechat vychladnout, pomazat marmeládou, natřít krémem (V míse smíchat smetany, šlehačku a cukr, poté vsypat pudink a vše lehce prošlehat.), ozdobit čerstvými jahodami a zalít želatinou (použila jsem 3 balíčky červeného Dort-želé od Dr.Oetkera, smíchala v suchém stavu s 10 lžícemi krystalu, zalila 750ml studené vody a dle návodu povařila a nechala mírně zchladnout).