NejRecept.cz Dezerty Koláče Jahodovo špenátové kostky - fotopostup
Jahodovo špenátové kostky - fotopostup
Recept Jahodovo špenátové kostky - fotopostup
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: adkas

Jahody a špenát? Co už je toto za kombinaci? Nemějte obavy a klidně tento zákusek můžete vyzkoušet. Ujišťuji vás, že ten špenát v těste není vůbec cítit. Ale za to je krásně viditelný. Zákusek je velmi osvěžující. Zelenou piškotu doplňuje jemně růžová jahodová šlehačková vrstva na způsob jakési pěny, která je trochu ztužená želatinou. Autor: Adkas

adkas adkas    ·   27.7.2018

Jahodovo špenátové kostky - fotopostup

Jahody a špenát? Co už je toto za kombinaci? Nemějte obavy a klidně tento zákusek můžete vyzkoušet. Ujišťuji vás, že ten špenát v těste není vůbec cítit. Ale za to je krásně viditelný. Zákusek je velmi osvěžující. Zelenou piškotu doplňuje jemně růžová jahodová šlehačková vrstva na způsob jakési pěny, která je trochu ztužená želatinou. Autor: Adkas

45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
150 g
kr. cukr
280 g
polohrubá mouka
špetka
sůl
1 lžička
prášku do pečiva
160 g
čerstvý špenát
150 ml
olej

Jahodová pěna:

750 g
jahody
500 ml
smetana ke šlehání
80 g
kr. cukr
2 PL
citronová šťáva
jahodová želatina na 500 ml tekutiny
2 ks
plátková želatina

Na ozdobu:

jahody
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
  1. Špenát omyjeme a osušíme. V mixéru ho rozmixujeme spolu s olejem. Odložíme bokem. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Postupně zašleháváme cukr do bílek. Když je pěna z bílků tuhá přidáme žloutky. Prošleháme a pak přidáme rozmixovaný špenát. Opět prošleháme. Nakonec už jen ručně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 20-25 minut.
  3. Plátkovou želatinu namočíme do studené vody. Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Posypeme cukrem, přidáme citrónovou šťávu a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Jahody odstavíme z ohně a rozmixujeme je pon. mixérem. Do horkých jahod přidáme želatinu a vyždímané plátky želatiny. Mícháme, dokud se obě želatiny neroztají. Necháme ochladit.
  4. Šlehačku vyšleháme do tuha. Pomalu zamícháme šlehačku do ochlazené jahodové směsi. Pozor, aby při chlazení nezačala tuhnout. Třeba vystihnout ten správný moment.
  5. Z korpusu stáhneme pečící papír. Na těsto nalijeme jahodově šlehačkovou směs, zarovnáme ji a odložíme do chladničky zatuhnout. Před podáváním nakrájíme na kostky, odzdobíme jahodou a podáváme. Zákusek skladujeme v chladničce.

Můj blog: Adkas-tastyfood

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář