Jahodový džem s vanilkou

Jahodový džem je vynikající! A ještě bonus k tomu, pokud je z domácích jahod, tak určitě víte, že máte zdravý džemík. Někdy jsem dělala džem z klasického bílého cukru, pak jsem přešla na třtinový, protože je prý zdravější, pak jsem ho zaměnila za hnědý a dokonce jsem zkoušela džem dělat i z kokosového cukru. Ale tak tentokrát jsem se vrátila ke staré dobré klasice a džemík je z klasického bílého cukru a přidala jsem i vanilkový. Autor: Blažena

Přidal:, 9.6.2017
Kategorie: Zavařeniny, Koláče, cukroví, Moučníky
Jahodový džem s vanilkou

Suroviny

1000 gzralé jahody
500 gkrystalový cukr
1 ksGelfix Extra 2:1
1 balíčekvanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Omyté jahody rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem, mohou zůstat i větší kousky. Přidáme Gelfix smíchaný s 2 polévkovými lžícemi krystalového cukru. Povaříme 1 minutu za stálého míchání.
  2. Přidáme zbylý cukr a spolu povaříme 5-10 minut. Případnou pěnu odebereme. Uděláme želírovací zkoušku. Pokud je džem řídký přidáme 1 lžičku kyseliny citrónové.
  3. Lijeme do čistých nahřátých sklenic. Uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru na 5 minut.
  4. Pak otočíme víčkem nahoru a odložíme pod deku do vychladnutí. Dobrou chuť!