NejRecept.cz Dezerty Koláče Jahodový koláč, který zvládnou i začátečníci. Pro extra jemnost do něj přidejte tuto surovinu.
Jahodový koláč, který zvládnou i začátečníci. Pro extra jemnost do něj přidejte tuto surovinu.
Recept Jahodový koláč, který zvládnou i začátečníci. Pro extra jemnost do něj přidejte tuto surovinu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Dostali jsme doma chuť na sladké, ale nechtělo se mi trávit příliš mnoho času v kuchyni, proto jsem vytvořila tento jednoduchý a rychlý koláč. Ovoce, které do něj použijete, závisí na vašich preferencích a chutích. Já měla po ruce jahody, proto jsem zvolila ty.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   22.1.2025

Jahodový koláč, který zvládnou i začátečníci. Pro extra jemnost do něj přidejte tuto surovinu.

Dostali jsme doma chuť na sladké, ale nechtělo se mi trávit příliš mnoho času v kuchyni, proto jsem vytvořila tento jednoduchý a rychlý koláč. Ovoce, které do něj použijete, závisí na vašich preferencích a chutích. Já měla po ruce jahody, proto jsem zvolila ty.

20 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
jahody
4 ks
bílek
špetka
sůl
70 g
krupicový cukr
8 g
vanilkový cukr
4 ks
žloutek
70 g
krupicový cukr
180 g
řecký jogurt
120 ml
rostlinný olej
200 g
hladká mouka
10 g
prášek do pečiva
podle potřeby
citrónová kůra
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření

Kombinace sladkého piškotového těsta s osvěžujícími jahodami je dokonalá. Pokud byste však doma jahody neměli, můžete je nahradit jakýmkoliv jiným ovocem. Výborné jsou například maliny, rybíz, rebarbora nebo borůvky.

  1. Nejprve očistíme a nakrájíme jahody.
  2. V míse vyšleháme bílky se špetkou soli. Za stálého šlehání přidáváme postupně krupicový a vanilkový cukr.
  3. V jiné míse vyšleháme žloutky a krupicový cukr. Šleháme přibližně 3 minuty do pěny. Následně přidáme řecký jogurt (pro extra jemnost), rostlinný olej a ručně promícháme.
  4. Do žloutkové směsi prosejeme mouku a přidáme prášek do pečiva s citronovou kůrou. Vše ručně promícháme a poté postupně zapracujeme sníh.
  5. Polovinu hotového těsta nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Poklademe na něj polovinu nakrájených jahod a postup zopakujeme.
  6. Připravený koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 50 až 55 minut při teplotě 180 °C.

Před podáváním nezapomeňte koláč posypat moučkovým cukrem. Pro větší efekt jej můžete ozdobit čerstvou jahodou nebo jiným ovocem. A pokud byste chtěli dezert posunout na vyšší úroveň, můžete k němu naservírovat i šlehačku.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář