NejRecept.cz Dezerty Koláče Jahodový sypaný koláč s jogurtem. Krém bude dokonale nadýchaný díky tomuto jednoduchému triku.
Jahodový sypaný koláč s jogurtem. Krém bude dokonale nadýchaný díky tomuto jednoduchému triku.
Recept Jahodový sypaný koláč s jogurtem. Krém bude dokonale nadýchaný díky tomuto jednoduchému triku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Sypaný jahodový koláč s jogurtem je svěží, sladký a rychlý. Dělám ho vždy, když nemám mnoho času, ale chci si být jistá, že budu mít co naservírovat případným hostům. Výhodou dezertu je především to, že chutná skvěle i několik dní po upečení. Stačí ho skladovat v chladu, aby se nezkazil.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   7.1.2025

Jahodový sypaný koláč s jogurtem. Krém bude dokonale nadýchaný díky tomuto jednoduchému triku.

Sypaný jahodový koláč s jogurtem je svěží, sladký a rychlý. Dělám ho vždy, když nemám mnoho času, ale chci si být jistá, že budu mít co naservírovat případným hostům. Výhodou dezertu je především to, že chutná skvěle i několik dní po upečení. Stačí ho skladovat v chladu, aby se nezkazil.

25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

150 g
máslo
140 g
krystalový cukr
4 ks
žloutek
špetka
sůl
podle potřeby
citrónová kůra
420 g
hladká mouka
10 g
prášek do pečiva

Krém:

500 g
řecký jogurt
180 g
moučkový cukr
80 g
kukuřičný škrob
4 ks
bílek
20 g
vanilkový cukr
300 g
jahody
150 g
jahodová marmeláda
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Jahody jsou do tohoto jogurtového koláče jako stvořené. Pokud je však doma nemáte, můžete je nahradit jiným ovocem. Perfektní jsou například meruňky nebo broskve. Případně vyzkoušejte kyselejší rybíz, který bude kontrastovat se sladkým krémem.

  1. V míse vyšleháme máslo spolu s cukrem. Po přibližně 4 až 5 minutách začneme postupně přidávat žloutky.
  2. Do žloutkové směsi přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva. Vše důkladně zpracujeme a vytvoříme sypké hrudkovité těsto.
  3. Polovinu těsta vysypeme na plech 36 × 24 cm vyložený pečicím papírem.
  4. V míse smícháme řecký jogurt, moučkový cukr, kukuřičný škrob a odložíme stranou.
  5. V další míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který postupně s vanilkovým cukrem přidáme do jogurtu. Takto připravený krém nalijeme na plech. Sníh se postará o to, aby byl krém dokonale nadýchaný a chutný.
  6. Na krém rozložíme jahody, které jsme umyli, očistili a nakrájeli na menší kousky, a jahodovou marmeládu. Vše zakončíme zbylou polovinou těsta a koláč pečeme 40 až 45 minut při teplotě 170 °C.

Po upečení nechte koláč vychladnout, aby se dobře krájel. Před servírováním ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou či čerstvým ovocem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář