NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Jak na domácí slaninový džem. Hříšně dobrá pochoutka, na které budete závislí.
Jak na domácí slaninový džem. Hříšně dobrá pochoutka, na které budete závislí.
Recept Jak na domácí slaninový džem. Hříšně dobrá pochoutka, na které budete závislí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Chutná slanina v nasládlém džemu? Ano, je to možné a stojí to za to! Naučte se připravit neodolatelný slaninový džem, který vaše pokrmy posune na úplně novou úroveň. Tento recept spojuje sladkost a slanost do dokonalé rovnováhy, která okouzlí vaše chuťové buňky.

NejLucka NejLucka    ·   14.4.2023

Jak na domácí slaninový džem. Hříšně dobrá pochoutka, na které budete závislí.

Chutná slanina v nasládlém džemu? Ano, je to možné a stojí to za to! Naučte se připravit neodolatelný slaninový džem, který vaše pokrmy posune na úplně novou úroveň. Tento recept spojuje sladkost a slanost do dokonalé rovnováhy, která okouzlí vaše chuťové buňky.

25 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
anglické slaniny nebo uzeného boku
100 ml
javorového sirupu
80 ml
jablečného octa
50 ml
balsamica
50 ml
bourbonu (volitelné)
3 ks
větší cibule
4 ks
stroužky česneku
4 lžíce
třtinového cukru
2 lžičky
mleté uzené papriky
pár snítek čerstvého tymiánu (volitelné)
podle chuti
černý mletý pepř
podle chuti
sůl
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Slaninový džem

Když se řekne džem, většině z nás se vybaví ovocná sladká pochoutka. Ovšem vyzkoušet můžete i něco zcela jiného – namísto ovoce zvolte slaninu. Příprava je jednoduchá, ovšem trvá poměrně dlouho. Jen tak se totiž mohou všechny výborné chutě propojit a vytvořit tak lahodný pokrm.

Slaninový džem má široké využití. Skvěle se hodí na různé jednohubky a pečivo, například i v kombinaci se sýrem. Kromě toho si však džem můžete přidat také k těstovinám či nokům a připravit si tak rychlý oběd nebo večeři. V neposlední řadě se tato slaninová pochoutka hodí i do burgerů.

  1. Slaninu nebo uzený bok nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozkrájejte ještě na drobné kostičky. Připravte si hlubší pánev, nechte ji rozehřát na střední teplotu a osmahněte slaninu. Nechte ji vypéct dozlatova.
  2. Poté slaninu z pánve vyndejte. Nechte okapat tuk, zhruba 3-4 lžíce vypečeného tuku budete potřebovat. V pánvi na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět. Poté přidejte také najemno nasekaný česnek a chvilku opékejte.
  3. Následně zasypte uzenou paprikou a přidejte sirup a třtinový cukr. Není nutné dávat rovnou 4 lžíce, raději přidávejte postupně a později můžete přisladit.
  4. Do pánve přilijte oba octy, případně i bourbon a snítky tymiánu. Vraťte do směsi slaninu, dobře promíchejte a nechte chvilku probublat.
  5. Následně přidejte 150 ml vody, snižte teplotu a nechte zhruba 1,5 hodiny redukovat. Dle potřeby podlévejte další vodou.
  6. V této chvíli můžete libovolně dochutit – pokud byla slanina málo slaná, přidejte sůl.
  7. Během redukování se cibule ztratí, cukr zkaramelizuje a džem tak získá typicky lepkavou konzistenci a hnědou barvu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář