NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Jak připravit dokonalé klasické linecké těsto
Jak připravit dokonalé klasické linecké těsto
Recept Jak připravit dokonalé klasické linecké těsto
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: adkas

Prohlubte své pekařské dovednosti a naučte se umění přípravy dokonalého lineckého těsta, které je základem mnoha tradičních českých sladkostí. Tento osvědčený recept vás provede krok za krokem, jak vytvořit hladké, jemné a výborně formovatelné těsto, ideální pro linecké cukroví, koláčky a další oblíbené dezerty. S naším návodem pochopíte všechny důležité detaily - od správného množství surovin až po tajemství perfektní konzistence. Objevte radost z domácího pečení a připravte si těsto, které bude mít vždy dokonalou chuť a texturu.

adkas adkas    ·   16.11.2023

Jak připravit dokonalé klasické linecké těsto

Prohlubte své pekařské dovednosti a naučte se umění přípravy dokonalého lineckého těsta, které je základem mnoha tradičních českých sladkostí. Tento osvědčený recept vás provede krok za krokem, jak vytvořit hladké, jemné a výborně formovatelné těsto, ideální pro linecké cukroví, koláčky a další oblíbené dezerty. S naším návodem pochopíte všechny důležité detaily - od správného množství surovin až po tajemství perfektní konzistence. Objevte radost z domácího pečení a připravte si těsto, které bude mít vždy dokonalou chuť a texturu.

20 min
Čas přípravy
7 min
Čas vaření
Suroviny
370 g
polohrubá mouka
250 g
máslo
120 g
moučkový cukr
1/2 ks
citron - kůra
1 ks
žloutek
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
7 min
Čas vaření
  1. V míse promícháme prosátou mouku, moučkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Přidáme nakrájené studené máslo a žloutek. Z těchto surovin rychle vytvoříme kuličku těsta, kterou nezpracováváme příliš dlouho. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň jednu hodinu.
  2. Rozválíme těsto na tloušťku přibližně 3 mm, z něhož pak vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia, a to jen 5-7 minut. Je třeba dávat pozor, protože těsto se peče rychle a při delším pečení by mohlo ztvrdnout a vyschnout.
  3. Připravíme plech na pečení buď vyložením pečicím papírem, nebo jednoduše potřením povrchu plechu trochou másla.
  4. Upečené linecké koláčky slepujeme dohromady marmeládou a nakonec je posypeme moučkovým cukrem pro dokončení.

Zdroj: Adkas

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář