NejRecept.cz Zavařeniny Čalamády Jak připravit nejlepší čalamádu za studena bez sterilizace. Recept, který má nejlepší ohlasy.
Jak připravit nejlepší čalamádu za studena bez sterilizace. Recept, který má nejlepší ohlasy.
Jak připravit nejlepší čalamádu za studena bez sterilizace. Recept, který má nejlepší ohlasy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Pokud hledáte jednoduchý a chutný recept na čalamádu ze zelí, máme pro vás ideální řešení. Tento recept nevyžaduje zavařování ani tepelnou úpravu a přesto si zachová svěží chuť a křupavost. Stačí pár základních surovin, trocha přípravy a výsledkem bude vynikající čalamáda, kterou můžete podávat k různým pokrmům nebo jen tak jako zdravý snack.

Triniti Triniti    ·   8.7.2024

Jak připravit nejlepší čalamádu za studena bez sterilizace. Recept, který má nejlepší ohlasy.

Pokud hledáte jednoduchý a chutný recept na čalamádu ze zelí, máme pro vás ideální řešení. Tento recept nevyžaduje zavařování ani tepelnou úpravu a přesto si zachová svěží chuť a křupavost. Stačí pár základních surovin, trocha přípravy a výsledkem bude vynikající čalamáda, kterou můžete podávat k různým pokrmům nebo jen tak jako zdravý snack.

30 min
Čas přípravy
Suroviny
2,5 kg
zelí
1 kg
paprika
1/2 kg
cibule
1/2 kg
mrkev
150 g
krystalový cukr
500 ml
ocet
100 ml
olej
1 bal.
deko
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy

Čalamáda je skvělý způsob, jak využít nadbytek zeleniny a připravit si zásoby na zimu. Tato lahodná směs nakládané zeleniny, typicky ze zelí, mrkve, papriky a cibule, je nejen chutná, ale i velmi praktická. Čalamádu můžete použít jako přílohu k hlavním jídlům, jako je pečené maso, klobásy nebo grilované pokrmy. Skvěle se hodí i do sendvičů, salátů nebo jen tak na chuť.

  1. Zelí a mrkev nastrouháme, přidáme nakrájenou papriku a cibuli a důkladně promícháme. Použila jsem červenou papriku, aby čalamáda měla pěknou barvu.
  2. Ve větším hrnci připravíme nálev. Ocet, olej, cukr a deko smícháme, aby se cukr rozpustil.
  3. Připravený nálev vlijeme do zeleniny a dobře promícháme. Nezapomeňte nálev přelít přes sítko, aby v čalamádě nezůstala hořčičná semínka z deka.
  4. Takto připravenou čalamádu necháme stát přes noc a poté ji naplníme do čistých sklenic. Naplněné sklenice dolijeme zbylým nálevem a důkladně uzavřeme. Nakonec je uložíme do komory.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář