NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Jak správně připravit dokonalé těsto na roládu?
Jak správně připravit dokonalé těsto na roládu?
Recept Jak správně připravit dokonalé těsto na roládu?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Karambola Karambola    ·   22.1.2021

Jak správně připravit dokonalé těsto na roládu?

S tímto tipem budete mít krásně nadýchané těsto. Taková dokonalá roláda se mi podařila poprvé. Obvykle se mi stalo, že po srolování to vůbec nedrželo tvar. Plnila jsem nutelou, kterou jsem rozmíchala v troše mléka, ale klidně můžete použít svůj oblíbený krém, případně naplnit i ovocem. Autor: Karambola

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
5 ks
žloutek
1 g
sůl
50 g
krystalový cukr
5 ks
bílek
70 g
krystalový cukr
90 g
hladká mouka
2 g
prášek do pečiva
50 g
mléko
50 g
olej
Postup receptu
Vytisknout
  1. Žloutky se solí a kr. cukrem (50 g) vyšleháme do tuhé pěny. Odložíme bokem a vyšleháme bílky spolu s cukrem do tuhé pěny v druhé misce. Cukr přidáváme na třikrát. Vždy postupně.
  2. Když máme ušlehaný tuhý sníh z bílků, přimícháme k němu vyšlehanou žloutkovou hmotu. Opatrně pouze metličkou promícháme.
  3. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu pouze zlehka promícháme.
  4. V misce smícháme olej a mléko. Přidáme trochu těsta a mícháme, dokud nedostaneme jednotnou hmotu, kterou následně vylijeme k zbývajícímu těstu a promícháme.
  5. Připravené těsto navrstvíme na plech s pečícím papírem a pěkně urovnáme. Pár krát poklepeme o pracovní desku, abychom neměli v těste bubliny a dáme péct do předem vyhřáté trouby.
  6. Pečeme při teplotě 170 stupňů půl hodinu. Potom těsto vyjmeme, otočíme vzhůru nohama a opatrně stáhneme pečící papír. Odřízneme kraje, abychom měli pěknou roládu.
  7. Rolovat budeme od kratší strany. Jednu kratší stranu ostrým nožem šikmo odřízneme, aby se nám roláda po srolování pěkně uzavřela. Opačnou stranu ostrým nožem pouze nadkrojíme tak, abychom měli tři zářezy - pruhy vedle sebe (neprekrojíme úplně, uděláme pouze zářezy).
  8. Potřeme krémem podle vlastní chuti (já potírala nutellou, kterou jsem rozmíchala v troše mléka) a srolujeme.
  9. Zabalíme do papíru na pečení a odložíme na minimálně hodinu do chladničky. Krájíme ostrým nožem.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář