NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Jednoduchá a rychlá novoroční roláda. Na krém i těsto vám budou stačit jen 4 ingredience.
Jednoduchá a rychlá novoroční roláda. Na krém i těsto vám budou stačit jen 4 ingredience.
Recept Jednoduchá a rychlá novoroční roláda. Na krém i těsto vám budou stačit jen 4 ingredience.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Nový rok si žádá speciální dezert, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Jednou z možností je tato nadýchaná krémová roláda. Těsto i náplň jsou jen ze čtyř ingrediencí, přičemž způsob, jakým ji ozdobíte, je čistě na vás. Já jsem zvolila čokoládu, mandle a sušené ovoce.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   31.12.2024

Jednoduchá a rychlá novoroční roláda. Na krém i těsto vám budou stačit jen 4 ingredience.

Nový rok si žádá speciální dezert, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Jednou z možností je tato nadýchaná krémová roláda. Těsto i náplň jsou jen ze čtyř ingrediencí, přičemž způsob, jakým ji ozdobíte, je čistě na vás. Já jsem zvolila čokoládu, mandle a sušené ovoce.

35 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
100 g
krystalový cukr
50 g
mléko
120 g
hladká mouka

Krém:

250 g
ricotta
50 g
moučkový cukr
1 lžička
vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
100 g
33% smetana
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření

Nadýchaná krémová roláda je univerzálním dezertem, který si můžete připravit kdykoliv během roku. Díky tomu, že je rychlá, jednoduchá a dá se ozdobit čokoládou, ovocem, ořechy nebo čímkoliv jiným, je perfektní na svátky a oslavy, když se chcete blýsknout před známými.

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Šleháme tak dlouho, dokud směs nebude mít troj až čtyřnásobný objem (mně to trvalo přibližně 10 minut).
  2. K vejcím přidáme mléko, jemně prošleháme, přidáme prosátou mouku a už jen ručně zapracujeme.
  3. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 12 minut.
  4. Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Do misky dáme ricottu (můžeme nahradit tvarohem nebo jiným krémovým sýrem), moučkový cukr a ručně promícháme. Následně přidáme vanilkový cukr nebo extrakt, smetanu a směs vyšleháme.
  5. Na kuchyňskou linku položíme utěrku. Na ni dáme pečicí papír a na něj ještě teplé těsto. Roládu začneme rolovat spolu s utěrkou a necháme vychladnout po dobu 10 až 15 minut.
  6. Po této době těsto rozbalíme, naneseme na něj krém a znovu srolujeme (tentokrát bez utěrky). Roládu zabalíme do pečicího papíru a vložíme na 30 až 60 minut do lednice.

Hotovou roládu jsem dekorovala rozpuštěnou čokoládou, sušeným ovocem a mandlovými plátky. Pokud byste na takové zdobení neměli čas, čokoládu klidně nahraďte moučkovým cukrem. Případně si připravte trochu více krému a roládu obalte v něm.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář