Jednoduchá kokosová roláda

Jednoduchá starodávná cukrářská klasika ... v naší oblíbené cukrárně ji vedle jiných "vychytaných" zákuscích s úspěchem prodávají dodnes ... ale doma upečená je i tak nejlepší. Autor: Janaha

Přidal:, 7.12.2016
Kategorie: Moučníky, Vánoce, Velikonoce
Jednoduchá kokosová roláda

Suroviny

Těsto:
6 ksvajec
6 lžicjemného krystalového cukru (krupice)
3 lžíceoleje
6 lžicpolohrubé mouky
1/2 bal.prášku do pečiva (6g)
Krém:
300 mlmléka
1 bal.kokosový pudink
150-200 gcukru
200-250 gmásla
1 bal.vanilkový cukr (20g)
1 lžícerumu
Dále:
meruňkový džem (může být i jiný)
kokos na posypání

Postup přípravy

  1. Bílky vyšlehám mixérem do tuha, postupně zašlehám po lžících cukr a dobře prošlehám. Snížím otáčky na minimum a postupně přidávám po jednom žloutky a olej (po lžících).
  2. Pak už jen zlehka ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva. Těsto rozmažu na plech vyložený pečícím papírem (papír jemně vymažu olejem, aby se dal z rolády snadněji odstranit) a upeču.
  3. Pekla jsem asi 20 minut na 180 ° C (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak). Upečený korpus ještě za tepla stočím i s papírem na pečení. Když vychladne, roládu opatrně rozbalím, odstraním papír, namažu džemem a naplním.
  4. Krém: Z mléka a pudinkového prášku vařím hustý pudink (můžete ho osladit vanilkovým cukrem) a nechám vychladnout. Pokud nechcete, aby se vám na pudinku udělala slupka, zkuste na horký pudink položit průsvitnou kuchyňskou fólii a tak nechat vychladnout (nebo jednoduše během chladnutí stále míchat, aby se neudělala slupka).
  5. Pokud nemám na tyto procedury čas, slupku na vychladlém pudinku jednoduše sloupnu.
  6. Máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme vychladlý pudink a lžíci rumu (máslo i pudink by mělo mít přibližně stejnou teplotu, aby se vám krém nesrazil).
  7. Korpus namažu džemem a naplním krémem. Část krému si nechám na potření rolády zvenku. Celou roládu bohatě posypu kokosem.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne