NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Jednoduchá ořechová roláda z máslového těsta. Díky této surovině bude náplň šťavnatá a nadýchaná.
Jednoduchá ořechová roláda z máslového těsta. Díky této surovině bude náplň šťavnatá a nadýchaná.
Recept Jednoduchá ořechová roláda z máslového těsta. Díky této surovině bude náplň šťavnatá a nadýchaná.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Ořechovou roládu máme doma velmi rádi. Křehké těsto, které se rozplývá na jazyku, si se sladkými mletými ořechy výborně rozumí. Výsledný dezert je skvělý například na snídani, svačinu nebo jako chutný dezert po obědě.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   29.11.2024

Jednoduchá ořechová roláda z máslového těsta. Díky této surovině bude náplň šťavnatá a nadýchaná.

Ořechovou roládu máme doma velmi rádi. Křehké těsto, které se rozplývá na jazyku, si se sladkými mletými ořechy výborně rozumí. Výsledný dezert je skvělý například na snídani, svačinu nebo jako chutný dezert po obědě.

40 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

120 g
krupicový cukr
2 ks
žloutek
200 g
máslo
2 špetky
sůl
12 g
vanilkový cukr
180 g
zakysaná smetana nebo řecký jogurt
10 g
prášek do pečiva
500 g
hladká mouka

Náplň:

2 ks
bílek
2 špetky
sůl
100 g
krupicový cukr
300–400 g
mleté ořechy
180 ml
horké mléko
podle potřeby
nastrouhaná citronová kůra
70 – 80 g
med

Na posypání:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Výhodou této rolády je především to, že její těsto je univerzální, takže kromě ořechů ho můžete naplnit i jakoukoli jinou náplní, například makovou nebo kakaovou. Dávejte ale pozor na to, aby náplně nebyly příliš tekuté a z koláče nevytekly.

  1. Krupicový cukr a žloutky vyšleháme ručním mixérem do tuhé pěny. Šleháme přibližně 1 až 2 minuty.
  2. Do vyšlehaných žloutků přidáme máslo pokojové teploty, sůl, vanilkový cukr a znovu důkladně vyšleháme.
  3. K směsi přidáme zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, který zapracujeme pomocí mixéru. Mixujeme přibližně 30 sekund. Poté přisypeme prášek do pečiva a mícháme dalších 20 sekund.
  4. Jakmile máme všechny ingredience důkladně spojené, do mísy po malých částech přisypeme hladkou mouku a vypracujeme pevné těsto, které vytvarujeme do válečku a rozdělíme na tři části. Každou část zabalíme do fólie a dáme na 15 až 20 minut do lednice.
  5. Náplň připravíme tak, že vyšleháme bílky se solí. Po přibližně 1 minutě bychom měli mít pěnu, do které za stálého šlehání přidáváme po menších částech cukr. Vždy, když přidáme cukr, šleháme alespoň 30 až 40 sekund, a teprve poté přidáme další. Jakmile ho přidáme všechen, šleháme ještě 2 minuty.
  6. V druhé míse smícháme mleté ořechy s horkým mlékem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a med. Důkladně promícháme a následně necháme zcela vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme vyšlehané bílky a opatrně zapracujeme.
  7. Na pracovní desku rozložíme pečicí papír, který posypeme moukou, a vyválíme na něm jeden díl těsta, který by měl mít rozměry 35 × 25 cm. Na vyválené těsto rozetřeme 1/3 náplně a srolujeme do rolády. Aby nám náplň nevytekla, konce zahněte. Stejný postup opakujeme i s dalšími dvěma díly těsta.
  8. Rolády vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Aby se nám nespojily, dáme mezi ně kousek pečicího papíru. Koláče pečeme přibližně 35 až 40 minut při teplotě 160 až 170 °C.

Hotové rolády necháme vychladnout a následně je nakrájíme. Před podáváním je můžeme posypat moučkovým cukrem. Aby nám dezert neoschl, uložíme ho do uzavíratelné nádoby a skladujeme na chladném místě.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář