Jednoduché cuketové řezy se zakysankou

A protože mě mí známí stále a neúnavně bombardují cuketovými náložemi, můžu bez obav dál čarovat na všechny možné způsoby... Dnes cuketové šílenství nasladko, s domácí jahodovou marmeládou, kterou jsem vařila ještě loni a s lahodným krémem ze zakysané smetany. Určitě vyzkoušejte, ke kávičce jako stvořený. Autor: Danka

Přidal:, 28.8.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Jednoduché cuketové řezy se zakysankou

Suroviny

Těsto:
4 ksvejce
1 a 1/2 hrnkukrystalu
1 bal.vanilkový cukr
3/4 hrnkuoleje
2 a 1/2 hrnkupolohrubé mouky
1 bal.prášek do pečiva
2 hrnkynajemno nastrouhané cukety (scedit a mírně vyždímat)
1 lžičkakokosového aroma (lze vynechat)
špetkasoli
1 lžícemoučkového cukru (do sněhu)
1 skleničkamarmelády (taková ta od Moravanky)
3 kelímkyzakysané smetany (celkem 600g)
3 bal.vanilkové cukry

Postup přípravy

  1. V míse vyšleháme žloutky s krystalem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej, pak už jen vařečkou vmícháme cuketu, aroma, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli a lžící moučkového cukru.
  2. Těsto vlijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného klasického velkého plechu (42x32cm) a pečeme asi 30 minut na 170 stupňů.
  3. Ještě teplou buchtu potřeme marmeládou (já dnes dala domácí jahodovou) a po vychladnutí navrch natřeme směs zakysané smetany a vanilkového cukru.
  4. Tahle buchta je výborná třeba i jen potřená čokoládovou polevou. Je rychlá a díky cuketě vydrží dlouho vláčná.