NejRecept.cz Dezerty Koláče Jednoduché koblihy měkké jako pírko s domácí marmeládou.
Jednoduché koblihy měkké jako pírko s domácí marmeládou.
Recept Jednoduché koblihy měkké jako pírko s domácí marmeládou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Koblihy u nás na masopust nesmí chybět. Během let jsem vyzkoušela různé recepty, ale musím říct, že tento mě zatím ani jednou nezklamal. Koblihy jsou díky němu nadýchané, jemně křupavé a chutné. Navíc jsou velmi dobré i druhý den. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.2.2025

Jednoduché koblihy měkké jako pírko s domácí marmeládou.

Koblihy u nás na masopust nesmí chybět. Během let jsem vyzkoušela různé recepty, ale musím říct, že tento mě zatím ani jednou nezklamal. Koblihy jsou díky němu nadýchané, jemně křupavé a chutné. Navíc jsou velmi dobré i druhý den. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
hladká mouka
300 ml
vlažné mléko
1 ks
sušené droždí
50 g
krystalový cukr
špetka
sůl
4 lžíce
rozpuštěné máslo
2 ks
žloutek
1 ks
vejce
4 lžíce
rum
podle potřeby
citrónová kůra
podle potřeby
olej
podle potřeby
marmeláda
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

S přípravou koblih jsem dlouho bojovala. Někdy neměly hezký tvar, jindy nebyly příjemně nadýchané nebo chutné. Všechno vyřešil až tento recept, se kterým se mi vždy povedly. Určitě ho vyzkoušejte. Koblihy stojí za to.

  1. Do trochy vlažného mléka dáme lžičku cukru, sušené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku smícháme s cukrem a solí. Přidáme hotový kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, vejce, rum, citrónovou kůru a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
  3. Vykynuté těsto přemístíme na moukou posypanou pracovní desku, kde ho vyválíme a pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrojíme kolečka.
  4. Kolečka poklademe na tác, kde je přikryjeme a necháme ještě alespoň 20 minut dokynout. Poté do nich uděláme důlek a smažíme v rozpáleném oleji (já do něj přidávám i vepřové sádlo).
  5. Usmažené koblihy plníme marmeládou podle chuti. Já miluji meruňkovou, kterou připravuji podle tohoto receptu, ale skvělá je i jahodová nebo rybízová.

Naplněné koblihy posypte moučkovým cukrem a rovnou podávejte. Nejlépe chutnají hned po usmažení. Pokud byste si hlídali linii a hledali o něco zdravější variantu, můžete vyzkoušet koblihy pečené v troubě, které jsou stejně dobré.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář