NejRecept.cz Dezerty Koláče Jednoduché řezy se smetanovou čepičkou.
Jednoduché řezy se smetanovou čepičkou.
Recept Jednoduché řezy se smetanovou čepičkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tyto smetanové řezy s ovocným džemem jsou perfektní vždy, když chcete ohromit svou rodinu nebo známé. Jsou nadýchané, šťavnaté a tak dobré. Recept je rychlý a vystačíte si na něj jen s několika základními surovinami, které určitě máte doma.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   14.2.2025

Jednoduché řezy se smetanovou čepičkou.

Tyto smetanové řezy s ovocným džemem jsou perfektní vždy, když chcete ohromit svou rodinu nebo známé. Jsou nadýchané, šťavnaté a tak dobré. Recept je rychlý a vystačíte si na něj jen s několika základními surovinami, které určitě máte doma.

40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Korpus:

6 ks
vejce
špetka
sůl
120 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
55 g
rostlinný olej
75 ml
mléko
90 g
hladká mouka
8 g
prášek do pečiva
100 g
džem

Krém:

300 g
mascarpone nebo tvaroh
80 g
moučkový cukr
230 g
smetana ke šlehání
1 lžička
vanilkový extrakt
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Řezy se skládají z nadýchaného piškotového těsta, které doplňuje jemný smetanový krém a lahodný ovocný džem. Já jsem použila takový, který obsahuje kousky ovoce, ale klidně můžete zvolit úplně hladký a následně ho doplnit o čerstvé ovoce. Koláč tak bude ještě zajímavější.

  1. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a začneme je šlehat. Jakmile se na povrchu začne tvořit pěna, postupně k bílkům přidáváme 80 g cukru.
  2. K žloutkům přidáme 40 g cukru, vanilkový cukr a šleháme. Během šlehání postupně přiléváme rostlinný olej a mléko.
  3. V samostatné míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a směs prosejeme k žloutkům. Vše ručně promícháme a následně po částech přidáváme sníh. Hotové těsto nalijeme na plech 35 × 35 cm vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 160 °C přibližně 20 až 25 minut.
  4. Hotové těsto necháme vychladnout, seřízneme nepravidelné okraje a rozkrojíme ho na tři stejné části. Korpus potřeme džemem podle chuti. Skvělý je například rybízový, který si můžete připravit podle tohoto receptu.
  5. Krém: Tvaroh nebo mascarpone vyšleháme s moučkovým cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem.
  6. Hotový krém vložíme do cukrářského sáčku a naneseme na jeden ze tří korpusů. Na ten položíme další (džemovou vrstvou nahoru) a opakujeme.
  7. Poslední vrstvu tvoří krém, kterým potřeme i boky dezertu. Boky ještě ozdobíme zbylým těstem, které nám zůstalo z okrajů a které jsme nadrobili.

Dezert můžete ozdobit ještě čerstvým ovocem. Já jsem použila granátové jablko, ale vhodné jsou také rybíz, maliny nebo borůvky. A pokud byste měli chuť na něco více ovocného, inspirujte se naším receptem na smetanové řezy s mandarinkami.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář