NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Jednoduché vánoční sušenky s máslem a vanilkou.
Jednoduché vánoční sušenky s máslem a vanilkou.
Recept Jednoduché vánoční sušenky s máslem a vanilkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Vánoce jsou hektickým obdobím a ne každý má dostatek času na pečení různých složitých dezertů a koláčků. Pokud patříte mezi tyto lidi a chtěli byste upéct něco dobrého těsně před Štědrým dnem, vyzkoušejte máslové sušenky. Kromě snadné přípravy vás potěší i skvělou chutí a širokými možnostmi zdobení.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.11.2024

Jednoduché vánoční sušenky s máslem a vanilkou.

Vánoce jsou hektickým obdobím a ne každý má dostatek času na pečení různých složitých dezertů a koláčků. Pokud patříte mezi tyto lidi a chtěli byste upéct něco dobrého těsně před Štědrým dnem, vyzkoušejte máslové sušenky. Kromě snadné přípravy vás potěší i skvělou chutí a širokými možnostmi zdobení.

40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny
200 g
máslo
150 g
moučkový cukr
8 g
vanilkový cukr
špetka
sůl
1/2 lžičky
prášek do pečiva
1 ks
vejce
150 g
škrob
250 g
hladká mouka
podle potřeby
zelené potravinářské barvivo
podle potřeby
červené potravinářské barvivo
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Máslové sušenky jsou univerzální, takže si je můžete připravit kdykoliv během roku. Nejvíce se však hodí na Vánoce, protože jsou rychlé, chutné, dlouho vydrží a můžete je dekorovat různými způsoby.

  1. Do mísy vložíme změklé máslo, které vyšleháme pomocí mixéru do pěny. Následně přidáme moučkový cukr a důkladně zapracujeme. Do směsi dále přidáme vanilkový cukr, sůl, prášek do pečiva a vejce.
  2. Do vyšlehané směsi prosejeme škrob a mixérem spojíme s ostatními ingrediencemi. Poté do mísy postupně prosejeme i mouku a rukou vypracujeme pevné těsto. Z toho si odkrojíme menší část (já při pečení odkrojila příliš mnoho, můžete odebrat méně) a větší dáme do ledničky na přibližně půl hodiny.
  3. Z menší části, kterou jsme nedali do ledničky, odkrojíme přibližně 1/3, kterou obarvíme červeným potravinářským barvivem. Zbývající 2/3 obarvíme zeleným barvivem. Obě obarvené části vložíme do igelitového sáčku a dáme do ledničky.
  4. Neobarvené těsto, které jsme měli v ledničce, vyjmeme, ještě jednou ho prohněteme a rozválíme na tloušťku 7 až 8 mm.
  5. Z ledničky vyjmeme i obarvené části. Ze zelené vytvarujeme lístky a z červené kuličky, které položíme na rozválené těsto. Povrch následně zakryjeme fólií a opatrně přejedeme válečkem, aby mělo tloušťku 4 až 5 mm.
  6. Zelené lístky jemně nařízneme nožem, abychom jim vytvořili charakteristické žilky, a z těsta začneme vykrajovat kulaté sušenky. Ty ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 11 minut.

Hotové sušenky nechte vychladnout a skladujte na tmavém a chladném místě. V případě, že byste neměli čas na takové detailní zdobení, těsto nedělte. Jednoduše z něj vykrajujte sušenky, které následně polijte čokoládou nebo ozdobte polevou z bílků.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář