NejRecept.cz Dezerty Koláče Jednoduchý kynutý litý koláč s drobenkou a ovocem
Jednoduchý kynutý litý koláč s drobenkou a ovocem
Recept Jednoduchý kynutý litý koláč s drobenkou a ovocem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Během léta mám na zahradě velké množství ovoce, které velmi ráda využívám při pečení. Tentokrát tomu nebylo jinak. Doma jsme měli chuť na něco sladkého, proto jsem zadělala kynuté těsto, které jsem doplnila bobulovým ovocem a sladkou drobenkou. Určitě vyzkoušejte.

siky.silvia siky.silvia    ·   6.7.2025

Jednoduchý kynutý litý koláč s drobenkou a ovocem

Během léta mám na zahradě velké množství ovoce, které velmi ráda využívám při pečení. Tentokrát tomu nebylo jinak. Doma jsme měli chuť na něco sladkého, proto jsem zadělala kynuté těsto, které jsem doplnila bobulovým ovocem a sladkou drobenkou. Určitě vyzkoušejte.

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1/2 kg
polohrubá mouka
1/2 litru
mléko
1/2 dcl
olej
2 lžíce
krystalový cukr
špetka
sůl
1/2 kostky
droždí

Dále:

podle potřeby
ovoce

Drobenka:

60 g
Hera nebo máslo
60 g
krystalový cukr
120 g
polohrubá mouka
podle chuti
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Ovocné kynuté koláče s křupavou drobenkou jsou během léta k nezaplacení. Zaženou chuť na sladké, jsou jednoduché na přípravu a můžete si je přizpůsobit přesně podle svých představ. Je jen na vás, jaké ovoce při jejich pečení použijete.

  1. Jako první vytvoříme kvásek. Do 1,5 dcl mléka dáme lžičku cukru, droždí a odložíme stranou.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme mírně řidší těsto, které vlijeme na máslem vymazaný plech.
  3. Navrch těsta rozložíme ovoce podle své chuti – já jsem použila jahody, třešně, rybíz a maliny. Takto připravený koláč necháme na plechu kynout přibližně hodinu.
  4. Povrch koláče po hodině kynutí posypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním Hery nebo másla, krystalového cukru a mouky.
  5. Takto připravený litý koláč vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia přibližně 30 minut. Po upečení ho ještě horký posypeme vanilkovým cukrem.

Hotový koláč s ovocem nechte vychladnout a můžete podávat. Máte rádi lité recepty a chtěli byste vyzkoušet ještě nějaký další? Vsaďte například na tento expresní litý koláč s jablky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář