NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Jednoduchý kynutý pudinkový koláč s bohatou náplní. Takto si zajistíte, že nebude vytékat.
Jednoduchý kynutý pudinkový koláč s bohatou náplní. Takto si zajistíte, že nebude vytékat.
Recept Jednoduchý kynutý pudinkový koláč s bohatou náplní. Takto si zajistíte, že nebude vytékat.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Kynuté pudinkové koláče připravuji už roky. Doma je máme rádi zejména díky tomu, že mají nadýchané těsto, skvělou sladkou náplň a jsou syté. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.12.2024

Jednoduchý kynutý pudinkový koláč s bohatou náplní. Takto si zajistíte, že nebude vytékat.

Kynuté pudinkové koláče připravuji už roky. Doma je máme rádi zejména díky tomu, že mají nadýchané těsto, skvělou sladkou náplň a jsou syté. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

600 g
polohrubá mouka
350 ml
mléko
42 g
droždí
špetka
sůl
7 lžic
olej
4 lžíce
cukr
2 ks
žloutek na potření

Náplň:

500 ml
mléko
2 ks
kakaový pudink
2 lžíce
kakao
3 lžíce
krystalový cukr
1 ks
vanilkový cukr
200 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Pudingoše patří spolu se záviny mezi mé oblíbené koláče z kynutého těsta, které se na stole objevují po celý rok. Nejlépe chutnají krátce po vytažení z trouby, ale měkké a výborné vydrží několik dní.

  1. Na těsto si nejprve připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a promícháme. Následně přidáme i hotový kvásek, zbylé mléko a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout přibližně hodinu. Já těsto dělám pomocí kuchyňského robota přibližně 10 minut.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části, které rozválíme a naplníme pudinkovou náplní. Každou část zvlášť svineme a následně dvě a dvě spolu zamotáme, aby vznikly dva koláče.
  3. Koláče necháme ještě přibližně 10 minut podkynout, potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 minut.
  4. Pudinková náplň: Aby pudinková náplň nevytékala, dva kakaové pudinky uvaříme místo 1 litru mléka v 500 ml, díky čemuž budou hustší. Pudinky ochutíme krystalovým a vanilkovým cukrem, přidáme kakao a po odstavení z plotny (ještě když jsou horké) do nich přidáme máslo na zjemnění chuti.

Pudinkové záviny necháme vychladnout, aby se dobře krájely a pudink stihl ztuhnout. Následně je posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář