NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Jednoduchý Lotus cheesecake, který se vám doslova rozplyne na jazyku.
Jednoduchý Lotus cheesecake, který se vám doslova rozplyne na jazyku.
Recept Jednoduchý Lotus cheesecake, který se vám doslova rozplyne na jazyku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Jednoduchý, rychlý a velmi chutný cheesecake, který jsem pekla kamarádce na oslavu narozenin. Povedl se na jedničku a každý si na něm pochutnal. Nakonec jsem ho ozdobila čerstvými jahodami, ale pokud byste doma měli jiné ovoce, klidně použijte to. Skvělé jsou například maliny nebo borůvky. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   16.4.2025

Jednoduchý Lotus cheesecake, který se vám doslova rozplyne na jazyku.

Jednoduchý, rychlý a velmi chutný cheesecake, který jsem pekla kamarádce na oslavu narozenin. Povedl se na jedničku a každý si na něm pochutnal. Nakonec jsem ho ozdobila čerstvými jahodami, ale pokud byste doma měli jiné ovoce, klidně použijte to. Skvělé jsou například maliny nebo borůvky. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
63 min
Čas vaření
Suroviny

Základ:

200 g
sušenky Lotus
80 g
máslo

Náplň:

250 g
mascarpone
200 g
zakysaná smetana
500 g
tvaroh
2 ks
vejce
60 g
moučkový cukr
80 g
Lotus pomazánka

Vrch:

150 g
Lotus pomazánka

Na ozdobu:

trochu
sušenky Lotus
podle chuti
ovoce
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
63 min
Čas vaření

U pečených cheesecakeů musíte dodržet přesný postup pečení. Nemůžete cheesecake po upečení vyndat z trouby, náplň nesmíte přešlehat a musíte mít velkou trpělivost při chladnutí a tuhnutí jednotlivých vrstev. Stejně tak musíte získat grif při krájení. Doporučuji si pořídit kvalitní nůž a po každém řezu ho máčet v horké vodě.

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Můžete zvolit i menší, cheesecake pak bude vyšší. Nám doma vyhovuje tato velikost. Na dno formy dáme pečicí papír a troubu předehřejeme na 155 stupňů.
  2. Sušenky rozmixujeme na prášek a přilijeme rozpuštěné máslo. Vše spolu důkladně promícháme a navrstvíme na dno formy s papírem. Hezky upěchujeme, pomůžeme si sklenicí. Připravený sušenkový základ dáme péct do předehřáté trouby na 8 minut.
  3. Během pečení sušenkového základu si připravíme náplň. Všechny suroviny dáme do mísy a mixérem promícháme do jednotné hmoty. Dáváme pozor, abychom hmotu příliš nepřešlehali. Když je hmota jednotná, nalijeme ji na předpečený sušenkový základ a zarovnáme. Pořádně s formou poklepeme o pracovní desku, abychom se zbavili bublinek, kvůli kterým pak povrch cheesecaku praská.
  4. Na dno trouby uložíme plech s vodou, do střední výšky trouby vložíme připravený cheesecake a upečeme ho při teplotě 155 stupňů. Pečeme asi 55 minut. Po uplynutí této doby troubu vypneme, vyjmeme plech s vodou a dvířka trouby necháme jen lehce pootevřená. Cheesecake nevyndáváme, ale necháme ho v takto teplé troubě dojít. Po vychladnutí v troubě ho můžeme vyndat a uložit do lednice pořádně vychladit. Já takto cheesecake peču během oběda, v troubě vychladne do večera a na noc ho dávám do lednice. Ráno pak naliji polevu a nechám ji zatuhnout.
  5. Polevu připravíme jednoduše – jen ohřejeme Lotus pomazánku a nalijeme ji navrch. Neroztíráme ji lžící ani vařečkou. Snažíme se ji nakloněním formy rozlít po celém povrchu.
  6. Když poleva zatuhne, cheesecake nakrájíme na řezy pomocí horkého čistého nože. Je na vás, jestli ho nakrájíte na 8, 12 nebo 16 kousků. Nakonec už jen cheesecake ozdobíme podle vlastní fantazie a máme hotovo.

Lotus cheesecake je výborný a můžete ho připravit při jakékoli příležitosti – oslavy, svátky i běžné dny. Pokud by se vám nechtělo připravovat tradiční pečený cheesecake, vyzkoušejte tuto nepečenou verzi, která vás také potěší příjemnou chutí sušenek Lotus.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář