NejRecept.cz Těsta Kynuté Jednoduchý recept na plněné koblihy, které se vám povedou hned napoprvé.
Jednoduchý recept na plněné koblihy, které se vám povedou hned napoprvé.
Jednoduchý recept na plněné koblihy, které se vám povedou hned napoprvé.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Nedávno jsem zkoušela své první koblihy. Nejprve jsem udělala jen poloviční dávku, ale tak se povedly, že příště udělám z celé. Výhodou koblih není jen to, že skvěle chutnají, ale také dokážou dokonale zasytit. Můžete je tak klidně připravit i k obědu či večeři. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.3.2025

Jednoduchý recept na plněné koblihy, které se vám povedou hned napoprvé.

Nedávno jsem zkoušela své první koblihy. Nejprve jsem udělala jen poloviční dávku, ale tak se povedly, že příště udělám z celé. Výhodou koblih není jen to, že skvěle chutnají, ale také dokážou dokonale zasytit. Můžete je tak klidně připravit i k obědu či večeři. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
50 g
krystalový cukr
50 g
změklé máslo
3 ks
žloutek
30 g
droždí
250 ml
teplé mléko
2 lžíce
rum
1 ks
vanilkový cukr
špetka
sůl
špetka
citronová kůra

Na smažení:

podle potřeby
olej

Na plnění:

podle potřeby
domácí marmeláda

Na posypání:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Na plnění koblih jsem použila domácí meruňkovou marmeládu, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu. Kromě ní se však hodí i marmelády z jiného ovoce – například z jahod, třešní nebo rybízu. Výběr je na vás.

  1. Do teplého mléka dáme lžíci mouky, rozdrobíme droždí a počkáme, dokud vzejde kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme pevné těsto. To zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě alespoň hodinu.
  3. Z vykynutého těsta postupně odebíráme menší části, které tvarujeme do kuliček. Vytvořené kuličky rozložíme na tác, přikryjeme a necháme ještě 30 minut nakynout.
  4. Kuličky vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme 2 minuty z obou stran. Poté je vyjmeme, položíme na tác vyložený kuchyňskými utěrkami a po vychladnutí plníme domácí marmeládou.

Hotové plněné koblihy jsou nadýchané a křupavé zároveň. Před servírováním je nezapomeňte posypat moučkovým cukrem. A pokud si chcete připravit výborné koblihy, které jsou o něco lehčí než ty smažené, vyzkoušejte tyto pečené v troubě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář