Jednoduchý sypaný makovník

Makovníček, ten se věru vydařil. Jeden z mých oblíbených receptů na makový závin. Nádivku netřeba vařit, jednoduše ji nasypete na těsto a je hotovo. Autor: Mineralka

Přidal:, 19.9.2016
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Moučníky
Recept Jednoduchý sypaný makovník

Suroviny

Těsto:
500 ghrubá mouka
40 gdroždí
300 mlmléka
60 gkr. cukr
80 mlolej
Náplň:
250 gmák
250 gkr. cukr
trochaoleje

Postup přípravy

  1. Do velké mísy dáme mouku, do středu uděláme důlek, nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, olej, droždí a necháme chvíli odstát. Vzejde kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme nakynout.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Každý plát rozválíme, posypeme makovou náplní (pouze smícháme mák s cukrem). Pokapeme olejem. Těsto s nádivkou srolujeme do závinu.
  3. Záviny přendáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě. Ještě před pečením nezapomeňte záviny popíchat vidličkou nebo párátkem, aby během pečení nepopraskaly. Necháme ještě kynout cca 15 minut.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů dozlatova.
  5. Před podáváním můžete ještě vrch posypat moučkovým cukrem.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky