NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánočka Jemná šlehačková vánočka s mandlemi. Těsto je nadýchané a šťavnaté i bez použití tuku.
Jemná šlehačková vánočka s mandlemi. Těsto je nadýchané a šťavnaté i bez použití tuku.
Recept Jemná šlehačková vánočka s mandlemi. Těsto je nadýchané a šťavnaté i bez použití tuku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Vánočka je sladkým potěšením, které si můžete upéct kdykoliv během roku. Na Vánoce však chutná nějak lépe. Pokud si chcete zpříjemnit předvánoční období nebo rovnou Štědrý den, vyzkoušejte tuto mou se šlehačkou. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.11.2024

Jemná šlehačková vánočka s mandlemi. Těsto je nadýchané a šťavnaté i bez použití tuku.

Vánočka je sladkým potěšením, které si můžete upéct kdykoliv během roku. Na Vánoce však chutná nějak lépe. Pokud si chcete zpříjemnit předvánoční období nebo rovnou Štědrý den, vyzkoušejte tuto mou se šlehačkou. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

420 – 450 g
hladká mouka
110 ml
smetana ke šlehání (33 %)
100 ml
vlažné mléko
2 ks
vejce
25 g
droždí
85 g
krupicový cukr
10 g
vanilkový cukr
podle chuti
citrónová kůra
podle chuti
rozinky namočené v rumu
2 lžíce
rum
špetka
sůl

Na potření

1 ks
vejce

Na ozdobu

podle potřeby
mandlové plátky
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření

Šlehačková vánočka je u nás tou nejoblíbenější. Je charakteristická tím, že do kynutého těsta nejde žádný tuk. Nahrazuje ho dostatečně tučná šlehačka, která zabrání tomu, aby byl výsledný koláč příliš suchý.

  1. Zahřejeme mléko, přidáme do něj trochu cukru, rozdrobíme droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Hladkou mouku smícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí. Poté přidáme smetanu ke šlehání, vejce, hotový kvásek, rum, rozinky a vypracujeme těsto, které podsypáváme moukou, dokud se nepřestane lepit.
  3. Těsto necháme 2 hodiny kynout, během této doby ho dvakrát promísíme.
  4. Hotové těsto rozdělíme na více částí (podle toho, z kolika pramenů chceme vánočku plést) a vytvoříme z nich prameny, ze kterých upleteme vánočku.
  5. Zapletenou vánočku necháme ještě hodinu kynout na teple. Poté ji zajistíme špejlemi, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Prvních 8 až 10 minut pečeme při teplotě 180 °C. Poté vánočku přikryjeme alobalem, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40 až 45 minut.

Hotová vánočka je krásně nadýchaná a měkká. Můžeme ji jíst samostatně nebo si ji namazat džemem, máslem či Nutellou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář