NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Jemné smetanové koláčky jen ze tří surovin.
Jemné smetanové koláčky jen ze tří surovin.
Recept Jemné smetanové koláčky jen ze tří surovin.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jaja79

Někdo peče takové cukroví na Vánoce, někdo i během běžných dnů. Já jsem ten druhý případ. Mně chutná mnohem více během roku než o svátcích. Dokonce bych ho přirovnala k tomu vínovému, které se při pečení nafoukne. Je jednoduché, křupavé a když ho po upečení obalíte v cukru, je příjemně sladké. Autor: Jaja79

Jaja79    ·   23.2.2025

Jemné smetanové koláčky jen ze tří surovin.

Někdo peče takové cukroví na Vánoce, někdo i během běžných dnů. Já jsem ten druhý případ. Mně chutná mnohem více během roku než o svátcích. Dokonce bych ho přirovnala k tomu vínovému, které se při pečení nafoukne. Je jednoduché, křupavé a když ho po upečení obalíte v cukru, je příjemně sladké. Autor: Jaja79

45 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny
225 g
hladká mouka
150 g
máslo
100 ml
smetana ke šlehání
na obalení
práškový cukr
na obalení
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Výhodou tohoto cukroví je především to, že má dlouhou trvanlivost, takže si ho můžete připravit klidně i do zásoby. Skvělé je například ke kávě, čaji nebo když k vám přijde návštěva a nemáte jí co nabídnout. Spolu s ním si také můžete upéct podobné vínové cukroví, na které najdete recept zde.

  1. Hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme 150 g změklého másla a přilijeme i 100 ml smetany ke šlehání. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na tenký plát.
  2. Pomocí formiček vykrojíme různé tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct.
  3. Pečeme při teplotě 170 °C asi 8 minut. Já jsem pekla na funkci horkovzduch.
  4. Po upečení cukroví ještě horké obalujeme v práškovém cukru. Já jsem do práškového cukru přidala i sáček vanilkového, mělo to příjemnou chuť.

Hotové cukroví nechte vychladnout a poté ho přesuňte do dózy s uzávěrem, kde vám vydrží i déle než týden. Další tipy na to, jak skladovat takový typ cukroví, si můžete přečíst v tomto článku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář