Jogurtová bábovka s roládou

Výborná bábovka a musím konstatovat, že i zcela jednoduchá na přípravu. Nejdříve jsem se bála, že strávím celé dopoledne v kuchyni, ale nakonec to bylo hotové do půl hodinky a šup s tím do trouby. Pokud již nemáte chuť na klasickou bábovku, určitě vyzkoušejte tento recept. Roládu jsem stáčela s domácím jahodovým džemem. Autor: Simona

Přidal:, 9.11.2018
Kategorie: Bábovky, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Jogurtová bábovka s roládou

Suroviny

Na roládu:
4 lžícepolohrubé mouky
4 lžícecukru špetka soli
4 ksvejce
marmeláda na potření
Na bábovku:
230 gcukru
150 mloleje
4 ksvejce
250 gbílého jogurtu
270 gpolohrubé mouky
1 bal.pudink vanilkový
1 bal.prášek do pečiva
2 lžícekakaa na obarvení třetiny těsta

Postup přípravy

  1. Začneme tím, že si upečeme roládu. Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec.  Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Do sněhu postupně zašleháme žlutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatova. 
  3. Ještě horkou roládu smotáme, aby se nám po vychladnutí nelámala. Po vychladnoutí rozmotáme a pomažeme marmeládou. Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Když máme roládu hotovou, připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  5. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej. Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa.Tip: Jahodový džem bez chemie
  6. Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. 
    (Je možné, že vám roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí.) 
  7. Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca hodinu. Zkusíme špejlí - někde při okraji, ať nepícháme do rolády. 
  9. Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem.