NejRecept.cz Dezerty Bábovky Jogurtová bábovka s roládou
Jogurtová bábovka s roládou
Recept Jogurtová bábovka s roládou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
simonasi    ·   9.11.2018

Jogurtová bábovka s roládou

Výborná bábovka a musím konstatovat, že i zcela jednoduchá na přípravu. Nejdříve jsem se bála, že strávím celé dopoledne v kuchyni, ale nakonec to bylo hotové do půl hodinky a šup s tím do trouby. Pokud již nemáte chuť na klasickou bábovku, určitě vyzkoušejte tento recept. Roládu jsem stáčela s domácím jahodovým džemem. Autor: Simona

30 min
Čas přípravy
75 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na roládu:

4 lžíce
polohrubé mouky
4 lžíce
cukru špetka soli
4 ks
vejce
marmeláda na potření

Na bábovku:

230 g
cukru
150 ml
oleje
4 ks
vejce
250 g
bílého jogurtu
270 g
polohrubé mouky
1 bal.
pudink vanilkový
1 bal.
prášek do pečiva
2 lžíce
kakaa na obarvení třetiny těsta
Postup receptu
Vytisknout
  1. Začneme tím, že si upečeme roládu. Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec.  Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha.
  2. Do sněhu postupně zašleháme žlutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatova. 
  3. Ještě horkou roládu smotáme, aby se nám po vychladnutí nelámala. Po vychladnoutí rozmotáme a pomažeme marmeládou. 
  4. Když máme roládu hotovou, připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  5. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej. Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa.
  6. Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. 
    (Je možné, že vám roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí.) 
  7. Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca hodinu. Zkusíme špejlí - někde při okraji, ať nepícháme do rolády. 
  9. Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář