Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem

Jen co jsme zdárně vyškrábli z mísy poslední sousta bramborového salátu, už je tu další dobrota... Autor: Danka

Přidal:, 7.1.2019
Kategorie: Kachní, Maso, Hlavní jídla, Přílohy
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem

Suroviny

Maso:
4 kskachní prsíčka s kůží
100 mlportského vína
2 lžičkytekutého medu
1 lžičkasušeného tymiánu
sůl
mletý černý pepř
cca 300 ml vývaru
Knedlíky:
1 kgden předem ve slupce uvařených brambor (oloupat)
140 gdětské krupičky
140 gSolamylu
100 ghrubé mouky
1 ksvelké vejce
1 lžičkasoli
Zelí:
1 ksmenší hlávka červeného zelí (nakrouhat)
2 ksstředně velké cibule (nadrobno)
1 ksjablko (nahrubo nastrouhat)
100 mlčerveného vína
2 lžícekrystalu
sůl, mletý černý pepř
olej
2 lžíce octa
1 větší brambora (najemno nastrouhat)

Postup přípravy

  1. Prsa očistíme a kůži svrchu několikrát nařízneme, dáváme přitom pozor, abychom neřezali až do masa. ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme medovou marinádou. Prsty vše vetřeme do masa a uložíme do skleněné nádoby, tu posléze zakryjeme víkem nebo strčíme do igelitového sáčku a dáme do ledničky přes noc odležet.Tip: Sbírka 25 nejlepších receptů na zákusky, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole
  2. Druhý den prsa vložíme do suché pánve kůží dolů a postupně zahříváme, aby se začalo z kůže uvolňovat sádlo, které odebíráme do hrníčku. Opékáme zvolna asi 10 minut a dáváme pozor, abychom maso nespálili. Poté jednotlivé kusy masa otočíme a opět zvolna opékáme. Opečená prsa vložíme do pekáčku, zakryjeme pokličkou a dáme na 15 minut do trouby na 120 stupňů. Pak z trouby vyndáme a necháme ještě asi 10 minut v pekáčku, pak nakrájíme na tenké plátky a ihned servírujeme.
  3. Výpek v pánvi zalijeme vývarem, přilijeme zbytek marinády a šťávu necháme chvilku "odvařit".Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  4. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zbytkem surovin. Z těsta ihned tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti pimpongového míčku. Vhazujeme do vroucí osolené vody, ode dna pěkně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke spodku hrnce a vaříme přibližně 20 minut. Hotové vylovíme cedníkem, vsypeme do větší mísy a mírně zchladlé lehce promastíme olejem, aby se nám neslepily.
  5. Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.Tip: Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
  6. Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.