NejRecept.cz Maso Kachní maso Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem
Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem
Recept Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   7.1.2019

Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem

Jen co jsme zdárně vyškrábli z mísy poslední sousta bramborového salátu, už je tu další dobrota... Autor: Danka

45 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
Maso:
4 ks
kachní prsíčka s kůží
100 ml
portského vína
2 lžičky
tekutého medu
1 lžička
sušeného tymiánu
sůl
mletý černý pepř
cca 300 ml vývaru
Knedlíky:
1 kg
den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat)
140 g
dětské krupičky
140 g
Solamylu
100 g
hrubé mouky
1 ks
velké vejce
1 lžička
soli
Zelí:
1 ks
menší hlávka červeného zelí (nakrouhat)
2 ks
středně velké cibule (nadrobno)
1 ks
jablko (nahrubo nastrouhat)
100 ml
červeného vína
2 lžíce
krystalu
sůl, mletý černý pepř
olej
2 lžíce octa
1 větší brambora (najemno nastrouhat)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Prsa očistíme a kůži svrchu několikrát nařízneme, dáváme přitom pozor, abychom neřezali až do masa. ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme medovou marinádou. Prsty vše vetřeme do masa a uložíme do skleněné nádoby, tu posléze zakryjeme víkem nebo strčíme do igelitového sáčku a dáme do ledničky přes noc odležet.
  2. Druhý den prsa vložíme do suché pánve kůží dolů a postupně zahříváme, aby se začalo z kůže uvolňovat sádlo, které odebíráme do hrníčku. Opékáme zvolna asi 10 minut a dáváme pozor, abychom maso nespálili. Poté jednotlivé kusy masa otočíme a opět zvolna opékáme. Opečená prsa vložíme do pekáčku, zakryjeme pokličkou a dáme na 15 minut do trouby na 120 stupňů. Pak z trouby vyndáme a necháme ještě asi 10 minut v pekáčku, pak nakrájíme na tenké plátky a ihned servírujeme.
  3. Výpek v pánvi zalijeme vývarem, přilijeme zbytek marinády a šťávu necháme chvilku "odvařit".
  4. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zbytkem surovin. Z těsta ihned tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti pimpongového míčku. Vhazujeme do vroucí osolené vody, ode dna pěkně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke spodku hrnce a vaříme přibližně 20 minut. Hotové vylovíme cedníkem, vsypeme do větší mísy a mírně zchladlé lehce promastíme olejem, aby se nám neslepily.
  5. Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář